Izvještaj gradonačelnika: Prva vožnja Trebevićkom žičarom u februaru 2018.

A. D.
Izvještaj gradonačelnika: Prva vožnja Trebevićkom žičarom u februaru 2018.
Gradsko vijeće Sarajeva trebalo bi razmatrati izvještaj o aktivnostima na projektu "Izgradnja Trebevićke žičare"

Kako je navedeno u ovom izvještaju, prva probna vožnja očekuje se krajem februara 2018.

"Na osnovu dosadašnjih radova na terenu, stručni nadzor je mišljenja da ne postoje ozbiljna kašnjenja u izvršenju ugovornih obaveza, ali da su moguća uslijed vremenskih uslova i same prirode terena", kaže se u izvještaju čiji je predlagač gradonačelnik Abdulah Skaka.

Ističe se da se aktivnosti na izvođenju radova na izgradnji polazne i dolazne stanice Trebevićke žičare pristupnih puteva se intezivno provode.

"Na objektu polazne stanice žičare nakon završenih zemljanih iskopa trenutno se vrše betonski radovi, koji su do sada obuhvatili betoniranje tri etaže i zidove objekta. Planirano je da radovi na betonskoj konstrukciji polaznog objekta budu završeni do 25. oktobra nakon čega kreću zanatski radovi, instaliranje postrojenja žičare i krovopokrivački radovi", kaže se u informaciji.

Ističe se također da je Grad Sarajevo nadležnoj službi Općine Stari Grad podnio zahtjev za izdavanjeurbanističke saglasnosti. Ipak, ukazano je i na određene probleme.

"Elektrosnadbijevanje dolazne stanice Trebevićke žičare je problem na čijem riješavanjuje poduzeto niz aktivnosti. Potrebno je naglasiti da bez riješavanja ovog problema nije moguće pustiti žičaru u pogon. Grad Sarajevo je u ovu svrhu potpisao sporazum sa Elektrodistribucijom BiH",  kaže se u izvještaju.Također, ističe se da je u toku i riješavanje problema vodovoda na gornjoj stanici žičare.

U izvještaju koji će se sutra razmatrati na sjednici Gradskog vijeća priloženo je i pismo Edmonda Offermana, američkog biznismena koji je donirao vlastita sredstva od šest miliona KM.

"Radujem se ponovnom otvaranju Trebevićke žičare, 6. april 2018. bit će dan kada će se pokazati pravo lice Sarajeva", naveo je, između ostalog, Offerman.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije