Izdvojeno 115.000KM za građane - ko se može besplatno liječiti?

Radiosarajevo.ba
Izdvojeno 115.000KM za građane - ko se može besplatno liječiti?
/ Foto: Općina Centar
Općina Centar Sarajevo, predvođena načelnikom Dževadom Bećirevićem, godinama pokazuje senzibilitet prema osobama koje se nalaze u stanju socijalne potrebe.

Jedan u nizu takvih primjera je i izdvajanje finansijskih sredstava u svrhu jednokratne novčane pomoći za troškove liječenja licima u stanju socijalne potrebe. U ovogodišnjem budžetu Općine Centar za tu namjenu osigurano je 115.000 maraka, i to 50.000 maraka za liječenje van granica BiH, kupovinu lijekova koji nisu na esencijalnoj listi, banjsko liječenje i slično, dok je 65.000 maraka planirano za liječenje leukemije, hepatitisa B i C i drugih teških hroničnih bolesti.

Novim pravilnikom o raspodjeli novčanih sredstava za dodjelu jednokratne novčane pomoći za liječenja licima u stanju socijalne potrebe, a koji je usvojen početkom godine, smanjena je skala ukupnih primanja domaćinstva sa 1.400 na 1.200 KM, čime će veći broj korisnika moći ostvariti pravo na ovu vrstu pomoći, što je zapravo bio i cilj njegovog donošenja.

"U toku 2016. godine finansijska pomoć je odobrena za 38 socijalno ugroženih lica za šta je s pomenutog granta izdvojeno oko 62.000 maraka. Od tog iznosa 32 korisnika su ostvarila pravo po osnovu liječenja van granica BiH, kupovine lijekova koji nisu na esencijalnoj listi, banjskog liječenja i slično, dok je šest korisnika ostvarilo ovo pravo po osnovu oboljenja od leukemije, hepatitisa B i C i drugih teških hroničnih bolesti, kazala je Mersida Veiz, stručni saradnik iz oblasti socijalne zaštite u općinskoj Službi za rad, zdravstvo i socijalna pitanja, izbjegla i raseljena lica.

Pravo na ovu vrstu pomoći mogu ostvariti lica u stanju socijalne potrebe koja imaju najmanje dvije godine prijavljeno prebivalište, odnosno boravište na području općine Centar, za liječenje ili operativni zahvat u zemlji ili inostranstvu, za banjsko liječenje na osnovu preporuke nadležne zdravstvene ustanove, te za nabavku ortopedskog pomagala gdje participira i Zavod zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo.

Novčane pomoći mogu iznositi do 2.500 KM, čiji iznos najviše zavisi od ukupnih primanja domaćinstva podnosioca zahtjeva. Prema odredbama novog Pravilnika, u slučaju da ukupna primanja jednog domaćinstva iznose do 400 KM, a kojima je neophodna kupovina lijekova koji se ne nalaze na esencijalnoj listi, na osnovu preporuke ljekara, takve osobe mogu ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć u iznosu do 700 KM.

Ukupna mjesečna primanja domaćinstva se ne uzimaju u obzir u slučaju da korisnik ove pomoći, na osnovu preporuke zdravstvene ustanove koja ga liječi, mora nastaviti liječenje u inostranstvu ili van mjesta prebivališta, a tada se može odobriti jednokratna novčana pomoć do 2.500 KM, te u slučaju oboljenja od leukemije, hepatitisa B i C, i drugih hroničnih bolesti, na prijedlog Zavoda zdravstvenog osiguranja Kantona Sarajevo, moguće je ostvariti pravo na jednokratnu novčanu pomoć do 7.000 KM.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije