Izdavači: Politika jedan predmet-jedan udžbenik postoji samo u RS i Sjevernoj Koreji

Radiosarajevo.ba
Izdavači: Politika jedan predmet-jedan udžbenik postoji samo u RS i Sjevernoj Koreji

Zajednica izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini je reagovala na predložene izmjene zakona u Kantonu Sarajevo prema kojem bi đaci trebali koristiti jedan udžbenik za jedan predmet. Iz Zajednice su poručili da ovakva politika ne postoji niti u jednoj europskoj zemlji odnosno da postoji u RS-u, Sjevernoj Koreji i Bjelorusiji.

"Vlada Kantona Sarajevo je na prijedlog Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade ponovo utvrdila Prijedlog zakona o džbenicima čija je temeljna odredba (barem se to tako predstavlja u javnosti) da se za jedan nastavni predmet koristi jedan udžbenik. Zajednica izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini podsjeća javnost da je pravo nastavnikova izbora između više ponuđenih udžbenika dostignuće svih civiliziranih zemalja. Ne postoji nijedna zemlja u Evropskoj uniji u kojoj se provodi politika jedan predmet jedan udžbenik (jedan udžbenik se ne koristi ni u Srbiji, ni u Crnoj Gori, ni u Makedoniji...). Takva praksa provodi se u bosanskohercegovačkom entitetu RS, Sjevernoj Koreji, Bjelorusiji...", istakli su.

Kako je navedeno u saopštenju, Zajednica izdavača/nakladnika u Bosni i Hercegovini pozdravlja stav Vijeća roditelja i Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo da je nedopustivo da roditelji svake školske godine izdvajaju značajna finansijska sredstva za nabavku udžbenika.

Tvrde da se slažeu u tome da je, kako su naveli, neophodno roditelje osloboditi blamaže pri kupovini udžbenika i beskrajnog obilaska knjižara i buvljaka na kojima se prodaju rabljene knjige.

Zbog toga su pozvali Vijeće roditelja i Sindikat da kod nadležnog ministarstva u Kantonu Sarajevo odmah iniciraju akciju kojom će se svim učenicima u osnovnim školama osigurati besplatni udžbenici.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije