Da li će sarajevski učenici konačno koristiti jedan udžbenik za jedan predmet?

Radiosarajevo.ba
Da li će sarajevski učenici konačno koristiti jedan udžbenik za jedan predmet?
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih je pripremilo, a Vlada Kantona Sarajevo utvrdila Prijedlog zakona o udžbenicima Kantona Sarajevo kojim je, kako je saopšteno, predviđeno isključivo korištenje samo jednog  udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji.

Podsjetili su da se u dosadašnjoj praksi u osnovnim i srednjim školama na području Kantona Sarajevo koriste se udžbenici sa Spiska odobrenih radnih udžbenika, udžbenika, priručnika, radnih listova i zbirki zadataka za osnovne škole, gimnazije i srednje tehničke i stručne škole, donesenog od strane Federalnog ministarstva obrazovanja i nauke, a na kojem je za određene nastavne predmete, odobreno četiri, pet ili šest udžbenika.

Kako su kazali iz Vlade Kantona Sarajevo, ovakvo rješenje omogućilo je predmetnim nastavnicima da preporučuju učenicima koji će udžbenik nabaviti i koristiti u nastavnom procesu sa navedenog spiska, što je odugovlačilo, a i poskupljivalo roditeljima nabavke pravovaljanih udžbenika.

Tvrde da prema predloženom Zakonu o udžbenicima, predviđeno je da resorno Ministarstvo, na osnovu utvrđenog stručnog bodovanja od strane recezenta, odobri za svaki predmet i svaki razred dva najbolje rangirana udžbenika sa spiska Federalnog ministarstva, uz obavezu da se samo prvorangirani udžbenik isključivo koristi za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji.

Drugi udžbenik će se naći u upotrebi u slučaju povlačenja prvorangiranog udžbenika. Rangiranje udžbenika će se vršiti u skladu stručnim bodovanjem, a u slučaju da su dva udžbenika ocijenjeni istim brojem bodova, prednost će imati udžbenik sa većim brojem najviših ocjena, saopšteno je iz Vlade Kantona Sarajevo.

Federalni spisak udžbenika će se koristiti i primjenjivati do formiranja i donošenja Kantonalnog spiska udžbenika. O Zakonu će konačnu riječ dati Skupština Kantona Sarajevo, poručili su iz Vlade sarajevskog kantona. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije