Skupština usvojila Nacrt zakona: Praksa jedan predmet - jedan udžbenik sve bliže

Fena
Skupština usvojila Nacrt zakona: Praksa jedan predmet - jedan udžbenik sve bliže
Zastupnici Skuštine Kantona Sarajevo usvojili su danas na sjednici Nacrt zakona o udžbenicima, čiji je cilj korištenje jednog udžbenika za jedan nastavni predmet u jednoj generaciji te ga uputili u javnu raspravu u trajanju od 60 dana.

Ministar za obrazovanje Kantona Sarajevo Elvir Kazazović istaknuo je da je polazni dokument za izradu tog nacrta bio "Smjernice za pripremanje i odobravanje udžbenika, radnih udžbenika i drugih nastavnih sredstava za osnovne i srednje škole Federacije BiH", kojim se za određene nastavne predmete odobravaju četiri, pet ili šest udžbenika i čime se stvara velika zabuna na početku svake školske godine.

Istakao je da je trenutna praksa u osnovnim i srednjim školama da predmetni nastavnici preporučuju učenicima koji će udžbenik nabaviti i koristiti u nastavnom procesu. Također je naglasio da na početku svake školske godine novi spisak odobrenih udžbenika izaziva velike nedoumice i nejasnoće kod učenika i roditelja, prilikom njihove kupovine, jer roditelji često žele i prije početka školske godine da nabave udžbenike, ali su prisiljeni da odgađaju kupovinu do početka školske godine i dobijanja informacija koje su udžbenici preporučili predmetni nastavnici.

Kazazović je poručio da su sve pomenuti razlozi bili ključnih da Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade KS u skladu sa zakonskim mogućnostima pokrene aktivnosti na donošenju zakona o udžbenicima u KS-u.

Zakon je podijeljen na 13 poglavlja u kojima su, između ostalih, definirane procedure odobravanja udžbenika i nadležnost Ministarstva u toj proceduri, ko može biti izdavač, prava i obaveze izdavača, ko ne može biti autor udžbenika, način štampanja i distribucije udžbenika te utvrđivanje najviše cijene udžbenika i pripadajućih dopunskih nastavnih sredstava.

Nacrtom zakona je predviđeno da, između ostalih, resorno kantonalno ministarstvo može biti izdavač udžbenika, odnosno Prosvjetno-pedagoški zavod, kao njegov sastavi dio. U ovom smislu, Ministarstvo u narednom periodu planira izvršiti određene promjene i u organizacijskom smislu u pomenutom zavodu te formirati odjeljenje koje će se baviti izdavačkom djelatnošću i kompletnom udžbeničkom politikom.

Zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić pohvalila je identifikaciju problema, ali je naglasila da postoji univerzalno rješenje, a to su besplatni udžbenici, što bi koštalo oko tri miliona KM.

"Nezadovoljni smo trenutnim stanjem, ali ni predloženim rješenjima. Pravo pitanje je da li imamo najkvalitetnije udžbenike", pojasnila je.

Samostalna zastupnica Mersiha Mehmedagić pozdravila je namjeru Vlade, ali naglasila da Ministarstvo u velikoj mjeri treba unaprijediti prijedlog tog zakona.

Zastupnik SDP-a Slaviša Šućur kazao je da se pogrešnim konceptom i centralizacijom urušava sistem obrazovanja.

"Iako ovaj Nacrt u suštinu ne predstavlja dobru osnovu za izradu zakona, ipak treba ići u javnu raspravu kako bi se izmijenio",kazao je.

Zastupnik SDA Eldar Čomor smatra da interes izdavača ne treba biti prioritet Nacrta, već rješenje haotičnog stanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije