EDUS: Vlada KS-a pod hitno da omogući edukacijski rad djeci s poteškoćama

Radiosarajevo.ba
EDUS: Vlada KS-a pod hitno da omogući edukacijski rad djeci s poteškoćama

Nakon što su u ponedjeljak iz Savjeta roditelja EDUS-a medijima objavili izrazito zabrinjavajuću vijest o tome da blizu 150 djece ne može, do daljnjeg, krenuti u vrtić i školu s ostalom djecom, zbog neriješenih prostornih, kadrovskih i finansijskih potreba, jučer je stigla ohrabrujuća vijest da je Općinsko vijeće Novog Sarajeva jednoglasno glasalo za dodjelu školske zgrade na Grbavici, u ulici Kemala Kapetanovića, na korištenje Centru Vladimir Nazor, a u svrhu rada s pomenutom djecom po obrazovnom sistemu EDUS.

"Iako je prostor ove škole ispražnjen već skoro godinu dana, a od juna 2017. traju pregovori oko njegovog korištenja i ustupanja za potrebe djece s poteškoćama, tek sada smo u situaciji da se u objekat može ući i početi raditi na pripremi za nastavu. Ničim se ne može opravdati činjenica da je javnom sektoru trebalo čitavih osam mjeseci da Općinskom vijeću uputi valjan zvanični zahtjev", rekla je Fatima Insanić Jusufović, predsjednica Savjeta roditelja EDUS-a. 

"Ipak, raduje nas činjenica da se zamršeno klupko administracije, inertnosti sistema i puke nebrige o djeci ipak počelo odmotavati barem ovim prvim korakom. Zahvalni smo Općini Novo Sarajevo što su učinili sve što je do njih, sada očekujemo od Ministarstva obrazovanja i Vlade KS-a da u što kraćem roku i po mogućnosti i prije obećanog datuma, 1. marta, pripreme prostor te obezbijede potreban broj osoblja i odgovarajuću finansijsku podršku, tj. da konačno provedu novembarsku odluku Skupštine KS-a, u čemu kasne više od mjesec dana. Našoj djeci svaki dan može značiti pomak i zato nas svaki njihov 'izgubljeni' dan boli. Nikako ne možemo prihvatiti sporost i nemarnost vlasti tamo gdje je upravo suprotno najpotrebnije. Pozivamo ih još jednom da ozbiljno shvate naše brige i svoj posao te omoguće razvoj i obrazovanje za svu djecu", istaknula je Fatima Insanić Jusufović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije