Kazazović: Trajno sistemsko rješenje najbolje za djecu s poteškoćama u razvoju

Fena
Kazazović: Trajno sistemsko rješenje najbolje za djecu s poteškoćama u razvoju

Ministar obrazovanja u Vladi Kantona Sarajevo Elvir Kazazović kazao je danas novinarima da to ministarstvo u potpunosti podržava rad Udruženja za unaprjeđenje obrazovanja i podrške djeci sa i bez poteškoća u razvoju Edukacija za sve (EDUS), ali ističe da i oni moraju prepoznati važnost sistemskog rješenja u radu sa djecom s teškoćama.

"Nama je cilj da sva djeca s teškoćama, izuzev težih intelektualnih teškoća, budu u redovnoj nastavi. To je praksa cijelog svijeta, to je nama trajno konačno rješenje i pravac kojim idemo. Želimo dati doprinos i u slučaju rane intervencije koju je prepoznalo Udruženje EDUS, a to su djeca predškolskog uzrasta, od dvije godine pa nadalje, gdje se može mnogo uraditi na njihovom razvoju. Oni su pokazali dobre rezultate u radu, roditelji su stekli povjerenje u njih, ali sistemsko rješenje je nešto drugo", naglasio je ministar.

Naglašava da će, u tu svrhu biti korištena i zgrada bivše osnovne škole "Isa-beg Ishaković" u vlasništvu Općine Novo Sarajevo, koja je objekt spremna ustupiti tom ministarstvu.

"Imamo novac za unutarnje radove ali nam vlasnik objekta preporučuje da ne ulažemo do donošenja zvanične odluke Općinskog vijeća Općine Novo Sarajevo, a nadamo se uskoro pozitivnom ishodu. Predstavnicima EDUS-a nudili smo prijelazno rješenje, u nekom drugom objektu, za jednu grupu djece dok taj proces traje, ali oni insistiraju da sva djeca budu zajedno", kazao je ministar.    

Pojašnjava da bi ta škola na području općine Novo Sarajevo trebalo da bude u nadležnosti Centra "Vladimir Nazor", a podrazumijevalo bi to napredniji pristup toj djeci.

"Radi se o djeci koje je prepoznao EDUS i dao veliki značaj intervenciji u njihovom ranom razvoju. Mi to podržavamo jer u periodu predškolskog uzrasta može se mnogo utjecati na tu djecu, ali je bilo administrativnih zastoja. Nadam se u toku ove školske godine da će sve to biti riješeno, a imamo ponudu države Turske da uradi kompletan taj objekt (i energetsku efikasnost)", naglasio je.       

Ministar naglašava da razni nivoi vlasti imaju razumijevanje za to, ali i naglašava da je to dugotrajan proces koji će, kako je kazao, ipak kraće trajati „sad kad je Općina Novo Sarajevo pokazala razumijevanje, kad će  dati prostor“.

"Pokušavamo napraviti pravedan princip da sva djeca s poteškoćama u razvoju imaju iste uvjete. Cilj nam je da donesemo kvalitetna rješenja i da svi tome doprinesu", poručio je.

Precizira da će toj djeci u zgradi na području općine Novo Sarajevo biti, uz prostor, na raspolaganju i kadrovska rješenja. Dodatno rješenje, kroz nevladin sektor, odnosi se na fond sati koliko da se radi s tom djecom tokom dana.

"Mi tražimo mogućnost da angažiramo ljude, ali EDUS zahtijeva da angažiramo ljude s kojima oni rade a to su ljudi koji nemaju odgovarajuće kvalifikacije. Mi tražimo sistemsko rješenje, a EDUS shvaćamo kao organizaciju koja nam daje podršku. Bez obzira kako kvalitetno rade, ne može se drugačije", naglasio je.   

Prema njegovim riječima, najbolje rješenje za tu djecu je trajno sistemsko rješenje. Bilo kakva privremena rješenja (preko nevladinih organizacija i drugo), nisu kaže, trajna.

"Uzrokuju sukobe i među nevladinim organizacijama. Svima njima treba posvetiti pažnju, nastojimo pronaći sistemska rješenja", naglasio je.  

Predstavnici Savjeta roditelja Udruženja EDUS obratili su se danas predstavnicima medija ispred zgrade Vlade KS u namjeri da još jednom daju priliku nadležnim institucijama "da urade svoj posao i našoj djeci obezbijede ono što im pripada po osnovnim konvencijama o ljudskim pravima".

Predsjednica Savjeta roditelja Udruženja EDUS Fatima Insanić Jusufović kazala je da se zapravo radi o obrazovnom sistemu iz SAD-a koji daje rezultate značajne za razvoj te djece i nekompatibilan je s postojećim sistemom.

"Cilj je unaprijediti postojeći sistem da bi naša djeca imala priliku u javnom sistemu dobiti adekvatan odgoj i obrazovanje. Moje dijete je od godinu i pol pa do treće i pol godine života (dok se nismo javili u EDUS), imalo priliku za tek male pokušaje postojećeg sistema da da određene rezultate. Mislim tu na zdravstveni i obrazovni sistem. Stručnjaci u Centru Vladimir Nazor pokušavali su pomoći mom djetetu, ali su rezultati bili vidljivi tek uvođenjem djeteta u EDUS-ov obrazovni program", naglasila je.        

Iz EDUS-a navode i to da je za obrazovanje djece s poteškoćama u razvoju u Kantonu Sarajevo, po njihovim studijama, potrebno 2,7 miliona maraka, a Vlada je pod "strategijom za inkluziju" izdvojila 600 hiljada KM. Poručuju i da u društvu još postoje i predrasude, kad je riječ o djeci s poteškoćama u razvoju.

Nakon prezentacije Elaborata Savjeta roditelja EDUS-a Skupština KS-a je donijela je zaključak 15. novembra 2017. godine kojima se Vlada KS obavezuje da zaključno s 15. decembrom 2017. godine formira interresornu radnu grupu, osigura potrebni budžet te kadrovske i prostorne kapacitete potrebne za rad prema EDUS obrazovnom sistemu s djecom s poteškoćama u razvoju za 2017/18. školsku godinu kao kratkoročno rješenje te je naložila da spomenuta interresorna grupa pronađe dugoročno sistemsko rješenje za djecu u roku od tri mjeseca nakon osnivanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije