Roditelji djece s poteškoćama u razvoju: Tužit ćemo nadležne zbog nemara

A. B.
Roditelji djece s poteškoćama u razvoju: Tužit ćemo nadležne zbog nemara
Djeca s poteškoćama u razvoju danas nisu krenula u drugo polugodište školske 2017/2018. godine sa svojim vršnjacima jer Vlada Kantona Sarajevo nije ispunila zaključke Skupštine Kantona Sarajevo.

Nakon 35. sjednice Skupštine Kantona Sarajevo te nakon prezentacije elaborata Savjeta roditelja EDUS-a, Vlada KS-a se obavezala da će u odgovarajućem roku sistemski riješiti pitanja programskih, prostornih i kadrovskih rješenja za djecu s poteškoćama u razvoju.

Također, Vlada KS-a se obavezala da će za navedenu namjenu izdvojiti potrebna finansijska sredstava i osigurati adekvatan prostor. 

Predsjednica Savjeta roditelja EDUS-a Fatima Insanić Jusufović danas je ispred zgrade Vlade KS-a u ime svih roditelja djece s poteškoćama u razvoju uputila, kako je kazala, posljednji poziv nadležnim institucijama.

"Iako su se sva djeca vratila u školske klupe, više od 100 djece s poteškočama u razvoju danas to nije učinilo. Građani KS-a su pokrenuli inicijativu Gdje je moja škola u kojoj se hitno želi riješiti ovakva situacija. Tužit ćemo nadležne i želimo da nas podrže svi građani, kako bismo se izborili za prava djece s poteškoćama u razvoju", istaknula je Insanić Jusufović.

roditeljidjecespoteskocamaurazvoju_EDUS_RSA (4).jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Član Savjeta roditelja EDUS-a Ferid Ajanović na današnjem obraćanju medijima koje je organizirano ispred zgrade Vlada KS-a je izjavio kako ih je kantonalno Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade prisililo da budu fokusirani isključivo na to kako da se pokrene nastava ove školske godine.

"Međutim, želimo razgovarati i o drugoj djeci i njihovim pravima. Kada smo tražili da se napravi registar djece s poteškoćama u razvoju kako bismo imali kvalitetnu ifnroamcija, iz resornog ministarstva su nam kazali da inicijativu moramo uputiti formalno, a ne usmeno. Od ministarstva tražimo da u Zakonu o predškolskom odgoju uvedu klauzulu da za djecu kod koje je primijećeno odstupanje u razvoju, vrtić bude obavezan. Danas to nije iako bi bilo itekako korisno", kazao je Ajanović.

Prema riječima Senade Bajrović, članicce Savjeta roditelja EDUS-a i majke četverogodišnjeg dječaka s poteškoćama u razvoju, ova školska godina je izgubljena za djecu s poteškoćama u razvoju te navodi da su vlasti dozvolile takav "luksuz" djeci.

"Djeca su kući, nemaju strukturu i ne mogu napredovati. Ne postoji ministar i funkiconer koji nam može dati argumentirano opravdanje zašto se od septembra do danas ne može organizirati nastava za našu djecu", pitala je nadležne Senada Bajrović.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije