! / IZ KJKP Rad poslali objašnjenje: Zašto nisu očišćeni trotoari i ulice u Sarajevu

12. 01. 2022. u 22:00:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

"Moramo reagovati na informacije koje su iznesene na portalu Radio Sarajevo, te iste dopuniti. Zimska služba KJKP RAD d.o.o. Sarajevo shodno potpisanim Ugovorima sa četiri gradske općine i Direkcijom za ceste Kantona Sarajevo, te preuzetim obavezama iz Ugovora obavlja svoje aktivnosti na terenu shodno vremenskim prilikama. Napominjemo da prema Ugovoru koji imamo sa Općinom Novi Grad ručno čišćenje na pješačkim zonama od općinskog značaja ne obavlja KJKP RAD d.o.o. Sarajevo, već drugo preduzeće."

Navodi se ovo u saopćenju iz KJKP Rad koje je stiglo na našu adresu, a nakon objavljenog teksta o tome kako veliki broj Sarajlija večeras muku muči s "klizanjem" na trotoaru, pogotovo na Alipašinom Polju, Dobrinji i sl.

KJKP Rad je objasnio šta se dogodilo na Dobrinji i Alipašinom Polju, a njihovu obavijest dajemo u cijelosti:

"Još krajem ljeta Općina Novi Grad izvršila je izmjenu režima saobraćaja i određene prostore u naselju Dobrinja je u potpunosti zatvorila za saobraćaj i pretvorila u pješačke zone. Pristup vozilima kako bi ispraznili kontejnere, omogućen je neometano isključivo preko požarnih puteva, dok se za pristup pješačkoj zoni gdje su postavljene električni stubovi, koja je trenutno pod ledom, omogućen jedino putem kartica koje je Općina Novi Grad dostavila KJKP RAD d.o.o. Sarajevo.

Naša vozila su izlazila na teren, ali nisu bila u mogućnosti obaviti svoje zadatke jer kartice nisu važeće, te u kontaktu sa odgovornim licem iz Općine Novi Grad nam je rečeno da su KARTICE KOJE SU NAM DOSTAVILI ZAMIJENJENE, TE DA SU ZABORAVILI DA NAM DOSTAVE NOVE. Dok ne dobijemo nove kartice, nismo u mogućnosti da pospemo i očistimo prostor, te omogućimo bezbjedno kretanje pješaka.

Slična situacija je i na području Alipašinog polja u naseljima C i B faza gdje zbog nepropisno parkiranih vozila danas u više navrata nismo mogli ući na pješačke prostore kako bi iste očistili. Na području Općine Novo Sarajevo pješačke prostore definisane Ugovorom radnici su još sinoć
očistili i posuli, te su danas bili bezbjedni za kretanje.

Napominjemo: Pored obaveza Zimskih službi, Zakonom o komunalnoj čistoći Kantona Sarajevo propisane su obaveze pravnih i fizičkih lica koja su dužna vršiti čišćenje trotoara ili saobraćajnice ukoliko nije uvrštena u zimsko održavanje u onoj dužini koliko je dužina poslovnog ili stambenog objekta bez obzira da li su u pitanju vlasnici ili korisnici. Čišćenje pristupnih puteva prema zgradama, uklanjanje ledenica i snijega sa krovova zgrada, vrši ono pravno lice kojem na mjesečnom nivou stanovnici plaćaju naknadu za održavanje", navode iz KJKP Rad.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (23)