Građani, oprez: Na Čengić Vili, Alipašinu i Dobrinji je kao na bob stazi

7
Radiosarajevo.ba
Građani, oprez: Na Čengić Vili, Alipašinu i Dobrinji je kao na bob stazi
Foto: Čitalac/Radiosarajevo.ba / Led u Sarajevu pravi probleme građanima

Snijeg i niske temperature koji u posljednje vrijeme vladaju Sarajevom mogli bi napraviti velike probleme građanima, posebno pješacima.

Trotoari u brojnim sarajevskim naseljima su 'zaleđeni', pa su brojni građani kontaktirali redakciju portala Radiosarajevo.ba kazavši kako je se jedva kreću obzirom na led.

Zvali su nas građani s Alipašinog Polja, Čengić Vile i Dobrinje, ali vjerujemo da je situacija i u brojnim drugim naseljima kritična.

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Zemljotres uzdrmao Bosnu i Hercegovinu: 'Probudilo me...'

Povodom ovog problema kontaktirali smo Zavod za hirnu medicinsku pomoć KS iz kojeg su nam kazali da su do sada imali tek dva ili tri građana koja su im se javila uslijed povreda dobijenih padom na ledu.

Čini se da je danas situacija najgora u posljednjih nekoliko sedmica, pa bismo svi zajedno trebali biti vrlo pažljivi dok hodamo.

Inače, odredbe Zakona o komunalnoj čistoći, koje se odnose na čišćenje snijega i uklanjanje ledenica su sljedeće:

Član 41. Uklanjanje snijega i sprječavanje poledice kao i posipanje javnih površina vrše komunalna javna preduzeća prema programu i operativnom planu uklanjanja snijega.

Član 45. Uklanjanje snijega i posipanje pristupnih puteva i pločnika oko zgrade na površini koja nije javna vrši preduzeće ili drugo pravno lice kojima je zgrada povjerena na upravljanje i održavanje.

Član 46. Uklanjanje snijega sa pločnika i posipanje pločnika ispred stambenih zgrada u vlasništvu građana, vrše vlasnici tih zgrada.

Član 47. Uklanjanje snijega sa pločnika i pristupnih puteva i posipanje pločnika i pristupnih puteva poslovnih zgrada i poslovnih prostorija koje se nalaze u stambenim zgradama kao i slobodnostojećih objekata vrše korisnici poslovnih zgrada, prostorija i slobodnostojećih objekata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije