Iz KJKP Park Sarajevo o radovima i šta nije u njihovoj nadležnosti za čišćenje

4
Fena
Iz KJKP Park Sarajevo o radovima i šta nije u njihovoj nadležnosti za čišćenje
FOTO: Facebook / KJKP Park

Od ukupno osam miliona kvadratnih metara travnatih površine u Kantonu Sarajevo, Kantonalno javno komunalno preduzeće Park u nadležnost je dobilo tri miliona kvadrata za održavanje prema Programu održavanja koje je donijelo Ministarstvo komunalne privrede KS u 2020. godini. Novi mandžment Parka imenovan je u aprilu ove godine.

Pokošeno 4,4 miliona kvadratnih metara, neke od površina već tri puta.

Sezonu košnje i uređenje travnjaka Park je započeo ranije u odnosu na prethodne godine, pa je od početka aprila do kraja maja pokošeno ukupno 4,4 miliona kvadrata travnjaka.

Uzimajući u obzir mjesec juni, za koji će izvještaj naknadno biti pripremljen, uređeno je dodatnih tri miliona kvadrata, jer je u ovom mjesecu Preduzeće reorganizacijom jedinica odgovorilo na upite građana i uredilo više od 30 lokacija i naselja.

Paralelno s tim, finalizirana je i velika vanredna akcija čišćenja površina u KS. Površine u nadležnosti KJKP Park 'I kategorija' košene su već tri puta u ovoj sezoni, površine 'II kategorija' dvaput, a 'III kategorija' jednom.

Ekipe Parka započele su i novi ciklus košnje, a tih će ciklusa do oktobra, na svih tri miliona metara u nadležnosti tog preduzeća, biti između osam i deset, a prema potrebi i više.

Kada je riječ o zaštiti komunalne čistoće, prikupljanju i odvozu komunalnog smeća sa zelenih površina, samo u aprilu i maju od smeća je očišćeno 19,85 miliona kvadratnih metara zelenih površina.

Iz Parka ističu da Spomen park Vraca, naselje Šip, Stup, naselja Tibra, Rosulje, prostori bivših kasarni, pojas čiji su prostori pod upravom drugih subjekata nisu u njihovim nadležnostima, kao ni obrezivanje samoniklog grmlja sa tuđih, privatnih posjeda iz ulice Alipašina, s područje Grbavice II, u Velešićima, Pofalićima i slično.

Poručuju da sve te površine imaju vlasnika ili upravitelja koji su po zakonu dužni vršiti njihovo komunalno održavanje, saopćeno je iz KJKP Park.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije