KJKP Park: Ne prebacujemo krivicu, želimo ukazati na nepravilno odlaganje otpada

Radiosarajevo.ba
KJKP Park: Ne prebacujemo krivicu, želimo ukazati na nepravilno odlaganje otpada
Foto: Dž.K./Radiosarajevo / Nepravilno odlaganje otpada

Svjedoci smo svakodnevnog uništavanja zelenih površina u gradu Sarajevu, a što je posebno primijetno u vrijeme pogoršane epidemiološke situacije.

Zbog toga su na svom Facebook profilu, preduzeće KJKP Park Sarajevo, objavili fotografije iz parkova u nadi da će skrenuti pažnju kod građana o lošoj situaciji koju su zabilježili.

Također je i naš fotoreporter danas za portal Radiosarajevo.ba posjetio parkove.

Dočekao nas je ružan prizor razbacanog smeća, truleži i neadekvatnog odlaganja otpada. 

Nepravilno odlaganje otpada - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Nepravilno odlaganje otpada

Odlučili smo kontaktirati KJKP Park Sarajevo, gdje smo razgovarali sa PR-om ovog preduzeća, Aldijanom Hamzom.

Na pitanje na kojiim mjestima su primijetili da je situacija najlošija, Aldijana je izjavila da su to najčešće mjesta koja se nalaze u blizini tramvajskih i autobuskih stajališta.

„Takvo stanje smo primijetili u parku At Mejdan, rubni dijelovi Trga oslobođenja, dječije igralište u ulici Branilaca Sarajeva, te u Velikom i Malom parku.

Zelene površine koje trenutno gravitiraju blizu ugostiteljskih objekata koje sada rade dostavu hrane i pića su također u lošem stanju kao i dio Koševo i Šip.

Što se tiče Novog Grada, sva naselja su u poprilično lošoj situaciji, posebno Alipašino A, B, C faza, Dobrinja, jednim dijelom Mojmilo i Saraj Polje. Na Ilidži je u lošoj situaciji najviše centralni dio, dok u Vogošći nije primijetna ovakva situacija“, izjavila je Aldijana.

Nepravilno odlaganje otpada - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Nepravilno odlaganje otpada

„Mi smo upozoravali na ovo sve vrijeme. Neki građani su u komentarima napisali kako mi pokušavamo prebaciti odgovornost na nekoga drugog, međutim ne radi se o tome. Radi se o tome da se ukaže građanima na nepravilno odlaganje otpada", dodaje Aldijana.

„Smeće iz domaćinstva je puno ostataka hrane, koje psi i ptice otvaraju i raznose po zelenoj površini, vjetar raznese to smeće i naš radnik kada dođe prvo mora očistiti smeće, potrošiti vrijeme na prikupljanje smeća i na čišćenje travnjaka i tek onda početi sa hortikulturnim radovima“.

„Kod nas se humanost izražava tako što ćemo sve ostatke hrane današnjeg obroka iznijeti na zelenu površinu. Kada bismo to radili duži period, taj travnjak će propasti. Veoma je teško da ćemo ga osloboditi mirisa, truleži i slično“.

Nepravilno odlaganje otpada - undefined

Foto: Dž.K./Radiosarajevo: Nepravilno odlaganje otpada

„Ljudi često miješaju nadležnost KJKP Park i KJKP Rad. Preduzeće Rad održava asfaltirani dio, dok smo mi nadležni za parkovske korpe.

Mi smo uradili predproljetnu akciju, čitav Kanton pripremili za novu vegetaciju, međutim taj rad se ne vidi ako će se smeće ostavljati na ovaj način“.

Još jednom molimo građane da ovi lijepi i sunčani dani koji nam dolaze budu još ljepši uređenim zelenim površinama,a ne smećem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije