IT seniori za dostojanstveno starenje

Radiosarajevo.ba
IT seniori za dostojanstveno starenje
Foto: Radiosarajevo.ba / Centar za zdravo starenje u Sarajevu

Nastojeći poboljšati kvalitet života osobama treće životne dobi Centar za zdravo starenje u Sarajevu proveo je projekat informatičkog opismenjavanja njihovih korisnika pod nazivom „IT seniori za dostojanstveno starenje“.

Projekt je realiziran od 04. juna 2018. do 30. aprila 2019., a obuka je obuhvatila oko 200 članova Centara u Sarajavu.

Kako je za Radiosarajevo.ba izjavila Minela Ferić iz Centra za zdravo starenje cilj projekta je da osobe treće životne dobi nauče koristiti računare, tablete i pametne telefone kako bi olakšali komunikaciju s prijateljima, djecom, rodbinom koja se nalazi van BiH, a ujedno da obogate i društveni život te samim tim i smanji društvena izolacija.

Centar za zdravo starenje u Sarajevu  - undefinedFoto: Radiosarajevo.ba: Centar za zdravo starenje u Sarajevu

Istovremneno usvajanjem novih znanja mogu pratiti događanja i inicijative unutar svoje lokalne zajednice i direktnije učešće u radu lokalnih zajednica.

Projekat je finansiran od Evropske unije u saradnji s Udruženjem Društvo za psihosocijalnu pomoć i razvijanje dobrovoljnog rada Osmijeh – Gračanica.

Partnerstvo za javno zdravlje ima višegodišnje iskustvo u educiranju osoba treće životne dobi u korištenju računara.

Podsjetimo, u periodu od juna 2011. do novembra 2018. godine obuku korištenja računara prošlo je više od 600 osoba treće dobi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije