Uspostavljanje Tehnološkog parka IT industrije kroz projekt 'MarketMakers'

Radiosarajevo.ba
Uspostavljanje Tehnološkog parka IT industrije kroz projekt 'MarketMakers'
Protokol o međusobnoj saradnji u jačanju konkurentnosti i atraktivnosti Kantona Sarajevo kroz razvoj i podršku IT sektora danas su potpisali Vlada KS, Ured Helvetas Swiss Intercooperation u BiH, Udruženje HUB 387 i Sarajevska razvojna agencija SERDA.

Ured Helvetas SI u BiH kroz projekt “Market Makers”, odabrao je upravo sektor informacionih tehnologija kao prvi sektor ulaganja u svrhu razvoja privatnog sektora i privrednog rasta, a projekt menadžer Ureda Andrew Wilson je kazao da su ovakvi projekti i saradnja važni i da će to biti primjer dobre prakse za druge u BiH, jer „ovo je oblast sa posebnim razvojnim mogućnostima i vjerujem da ćemo ih zajedno uspjeti  iskoristiti“. 

Analiza IT sektora  koju je proveo “MarketMarkers” pokazuje da je njegov rast  na godišnjem nivou u BiH više od 10 posto, da se broj zaposlenih u ovom sektoru u zadnje dvije godine povećao za više od 30 posto te da je trenutno ovdje zaposleno oko 12.000 ljudi. Procjene govore da se taj broj može brzo i značajno povećavati.

Stoga će u fokusu ove saradnje biti uspostavljanje progresivnog i inovativnog poslovnog modela Centra IT industrije odnosno Tehnološkog parka gdje bi na jednom mjestu, sa svojim znanjem i tehnologijom IT firme i stručnjaci bili podrška razvoju kako samog sektora tako i drugih oblasti i privrednog razvoja.

Vlada KS IT sektor svrstava  među tri  strateške privredne grane na kojima bazira budući  privredni razvoj Kantona.

"Koliki je značaj i kakve su mogućnosti općeg razvoja kroz razvoj IT sektora naglašavamo na svakom koraku. Tržište traži mnogo više kadrova ove struke nego što mi kroz naš obrazovni sistem možemo ponuditi i svjesni smo da te procese moramo ubrzavati. Korist je višestruka, od samog zapošljavanja i svaka druga oblast napreduje primjenom naprednih IT tehnologija. Ovdje imamo primjere kroz elektronsko očitovanje vodomjera, elektronskih učionica, elektronskih đačkih knjižica, zdravstvene evidencije, i još puno toga" rekao je premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, koji je uz Andrewa Wilsona, Edina Saračevića i Ševkiju Okerića jedan od potpisnika ovog protokola.

On je dodao da je na lokalitetu Šipa predviđena gradnja jednog ovakvog Tehnološkog parka, a saradnja potpisnica Protokola će se odvijati u dvije faze.

Prva podrazumijeva organizaciju, provođenje i finansiranje izrade Studije sa detaljnim prikazom ekonomskih i finansijskih koristi za razvoj društvene zajednice i ciljne grupe -  nezaposleni mladi i kompanije iz oblasti IT industrije. 

Implementacija Studije predviđena je za drugu fazu, definira uloge potpisnica protokola, međusobne odnose sa privatnim sektorom, uključivanje akademske zajednice, razvoj i prilagođavanje obrazovnog sistema za potrebe IT sektora, način finansiranja projekta, izgradnju infrastrukture te praćenje i mjerenje rezultata samog projekta, saopćeno je iz Press službe KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije