Istanbul donirao još 15 autobusa sarajevskom GRAS-u

Radiosarajevo.ba
Istanbul donirao još 15 autobusa sarajevskom GRAS-u
Zahvaljujući intenzivnoj saradnji Sarajeva i Istanbula iz ovog pobratimskog grada GRAS-u je donirano još 15 autobusa.

Gradonačelnik Sarajeva Ivo Komšić i njegov zamjenik Abdulah Skaka danas su prisutvovali svečanoj ceremoniji puštanja u saobraćaj 15 autobusa u krugu preduzeća „GRAS“.

Prema riječima čelnika Grada, ova donacija je rezultat međunarodne saradnje koju Grad Sarajevo ima sa drugim gradovima u Evropi i svijetu.

Imamo jako dobre odnose s Turskom i pobratimske odnose sa više turskih gradova, od koji je i Istanbul. To dokazuje da glavni grad BiH, kroz svoju međunarodnu saradnju nema samo predstavljačku funkciju, nego i veoma sadržajne odnose s gradovima pobratimima, koji rezultiraju ovakvim donacijama, te vrlo često nekim važnim dogovorima koji jačaju našu privredu“, istakao je gradonačelnik Komšić.

Premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković zahvalio se na svesrdnoj pomoći prijateljima Sarajeva iz Istanbula.

Više od polovine voznog parka autobusa KJKP „GRAS“- a čine upravo autobusi koji su donacija iz Istanbula. Ovih 15 autobusa će pomoći da pojačamo linije prema prigradskim naseljima koji su imali slabiju povezanost sa užom gradskom jezgrom, naglasio je Konaković.

Podsjećanja radi, istanbulsko preduzeće za javni saobraćaj (IETT), u protekle dvije godine, isporučilo je ukupno 45 autobusa kantonalnom preduzeću GRAS i značajnu količinu rezervnih dijelova za održavanje tih vozila, zahvaljujući intenzivnoj saradnji dva grada pobratima, Sarajeva i Istanbula.

Današnjoj ceremoniji prisustvovali su i ministar saobraćaja KS Mujo Fišo, te ambasador R Turske u BiH Cihad Erginay, te predstavnik Turske agencije za međunarodnu saradnju i koordinaciju TIKA Birol Četin, saopćeno je iz Gradske uprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije