Iskoristite besplatne preglede Ministarstva zdravstva KS od 1. septembra: Evo i gdje

2
Radiosarajevo.ba
Iskoristite besplatne preglede Ministarstva zdravstva KS od 1. septembra: Evo i gdje
Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Aktivnost i kampanja „Život je u pitanju“, koje su prošle godine pomjerile granice i srušile sve rekorde preventivnih pregleda najčešćih oblika kancera u Kantonu Sarajevo, nastavlja se i ove godine.

U utorak, 23. august, potpisani su ugovori sa zdravstvenim ustanovama koje će vršiti preglede.

U okviru ove kampanje osigurano je 6.117 besplatnih pregleda za stanovnike Kantona Sarajevo.

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

Žetva očarala Sarajevo: Na sceni NPS izveden balet kojim je sve počelo prije 74 godine

„I ove godine život je u pitanju“ je nova akcija Ministarstva zdravstva KS za sve osobe koje imaju prebivalište u ovom kantonu.

Osigurano je 6.117 pregleda, kroz javni poziv Ministarstva zdravstva na kojem su se zdravstvene ustanove borile najnižom cijenom, pa je planirani broj od 4.286 pregleda povećan za 1.831 pregled.

Ovo su zaključci današnjeg sastanka ministra Hurtića i predstavnika Sigurne mreža

Ovo su zaključci današnjeg sastanka ministra Hurtića i predstavnika Sigurne mreža

Kriterije cijene je zadovoljilo pet ustanova:

1. 1.917 preventivnih pregleda raka grlića maternice koji uključuju uslugu PAPA testa + HPV genotipizacija (ZU Alea Dr. Kandić) - ukupno 1.917 pregleda na dvije lokacije; Avdage Šahinagića 3 i Olovska 64

2. 1.600 preventivnih pregleda raka debelog crijeva koji uključuju uslugu imunohemijskog testa na okultno krvarenje (PZU Poliklinika “Agram” - ukupno 1.000 pregleda na adresi Trg međunarodnog prijateljstva br. 20, ZU Poliklinika “Sanasa” - ukupno 300 pregleda na dvije lokacije; Grbavička 74 i Dr. Mustafe Pintola br. 31, PZU Poliklinika Atrijum – ukupno 300 pregleda na dvije lokacije (Skenderija br. 5 i Džemala Bijedića br. 185))

Zavod za javno zdravstvo FBiH: Novi soj Covida nije posebna prijetnja javnom zdravlju

Zavod za javno zdravstvo FBiH: Novi soj Covida nije posebna prijetnja javnom zdravlju

3. 1.300 preventivnih pregleda raka dojke (mamografija) (PZU Poliklinika Atrijum 1.000 pregleda na adresi Džemala Bijedića br. 185, ZU Poliklinika “Sanasa” 300 pregleda na adresi Dr. Mustafe Pintola br. 31)

4. 1.300 pregleda kože za prevenciju Melanoma, koji uključuju uslugu digitalne dermatoskopije: (PZU Poliklinika “Sanasa” 1.000 pregleda na adresi Grbavička 74, Derma Zone 150 pregleda na adresi Azize Šaćirbegović bb, PZU Poliklinika “Agram” 150 pregleda na adresi Trg Međunarodnog prijateljstva br. 20)

Kako osigurati besplatni pregled i ko to može uraditi?

Potrebno je da se registrujete putem web stranice www.zivotjeupitanju.ba koja će biti u funkciji od 1. septembra i ostavite vlastite podatke ako ispunjavate sljedeće uvjete za pregled:

Sramotno: U ovom dijelu BiH trudnice plaćaju sve preglede ako im poslodavac ne uplaćuje doprinose

Sramotno: U ovom dijelu BiH trudnice plaćaju sve preglede ako im poslodavac ne uplaćuje doprinose

- Grlić maternice: žene od 25 do 65 godina
- Debelo crijevo: žene i muškarci od 50 do 75 godina
- Rak dojke: žene od 40 do 65 godina
- Melanom: nema ograničenja

S jednim matičnim brojem se možete prijaviti na više različitih pregleda, ali samo jednom za određeni pregled bez obzira da li se prijavljujete u više klinika. Naprimjer, ako se prijavite za preventivni pregled kože u jednoj klinici, nećete biti u mogućnosti da se ponovo prijavite za isti pregled u drugoj klinici, ali možete se registrovati za neki drugi preventivni pregled (debelo crijevo, dojka ili grlić maternice).

Od 1. septembra besplatni pregledi
Radiosarajevo.ba: Od 1. septembra besplatni pregledi

Nakon što se registrujete, dobit ćete povratni email da ste uspješno registrovani, nakon čega će vas pozvati iz klinike za koju ste se registrovali i obavijestiti o mjestu i vremenu pregleda.

Ministar zdravstva KS, prof.dr. Haris Vranić pozvao je građane da od prvog septembra iskoriste besplatne preglede Ministarstva zdravstva.

"Sretan sam da smo i ove godine nastavili sa našim projektom koji spašava živote. Prijavite se, jer i ove godine ŽIVOT JE U PITANJU!", poručio je ministar Vranić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije