Sramotno: U ovom dijelu BiH trudnice plaćaju sve preglede ako im poslodavac ne uplaćuje doprinose

2
Radiosarajevo.ba
Sramotno: U ovom dijelu BiH trudnice plaćaju sve preglede ako im poslodavac ne uplaćuje doprinose
Agencije / Ilustracija

Zaposlene trudnice u bosanskohercegovačkom entitetu Republika Srpska kojima neodgovorni poslodavci ne uplaćuju doprinose od početka avgusta ostale su bez zdravstvenog osiguranja, te sada preglede i nalaze moraju plaćati.

Naime, od 1. augusta počeo se primjenjivati Zakon o obaveznom zdravstvenom osiguranju RS i Zakon o doprinosima, kojima se ukida finansiranje zdravstvene zaštite za sve građane u RS kojima je to bilo omogućeno tokom trajanja pandemije virusa korona, bez obzira na uplatu doprinosa.

Koliko je sada nastao ogroman problem za trudnice koje rade, a kojima se ne uplaćuju doprinosi, za Nezavisne ističe i Jelena Bjelica, novinarka koja vodi online časopis 'Moje dijete - časopis za roditelje', a koja kaže da je strašno i tužno da trudnica, ni kriva ni dužna, ostane bez zdravstvenog osiguranja.

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

Konaković: Znao je krvnik i zločinac Ratko Mladić šta radi političko i vojno rukovodstvo RS

"Da li je njena krivica što joj nisu uplaćeni doprinosi? Bez obzira na sve, ni u kom slučaju jedan sistem ne smije da dozvoli da trudna žena ostane bez zdravstvenog osiguranja", istakla je Bjelica.

Ona pojašnjava da joj se javljaju trudnice koje moraju platiti preglede u domovima zdravlja po 40, 50 KM, a uz to i brojne nalaze.

Neujednačene porodiljske naknade po kantonima u FBiH: Nekima po 1.000 KM mjesečno, nekima po 100 KM

Neujednačene porodiljske naknade po kantonima u FBiH: Nekima po 1.000 KM mjesečno, nekima po 100 KM

"Na primjer, pojedine trudnice koriste lijek kleksan, koji je jako skup, a za koji je, ako se koristi u velikim dozama, potrebno i do 900 KM mjesečno. Javila mi se jedna trudnica koja više ne može da podiže kleksan besplatno. Osim toga, i utrogestan koristi zaista veliki broj trudnica, a i on je skup. Za njega sam se izborila prije četiri godine da bude besplatan, a sada ga opet moraju plaćati one koje nemaju osiguranje", naglašava Bjelica.

Kako kaže, posebno je tužno to što su i osobe oboljele od malignih bolesti ostale bez zdravstvenog osiguranja, i to u trenutku kada se bore za život.

Ona je apelovala na nadležne da nađu neki način, izuzetak da i ovim kategorijama obezbijede osiguranje.

"Trudnica mora imati besplatno zdravstvo, pa ne treba joj još ta briga kako da plati pregled, skupu terapiju i na kraju porođaj. Jako sam osjetljiva na trudnice i zbog toga sam pokrenula javni apel da im se pomogne", dodala je ona.

Ranije su iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS (FZO RS) saopštili da trudnice koje su zaposlene na zdravstveno osiguranje prijavljuje poslodavac, koji je dužan da za njih uplaćuje doprinose. 

Federalna vlada po prvi put podržava porodilje povratnice iz cijele BiH!

Federalna vlada po prvi put podržava porodilje povratnice iz cijele BiH!

"Ukoliko trudnica nije zaposlena, a partner jeste, na zdravstveno osiguranje se može prijaviti preko partnera, za koga se, takođe, moraju uplaćivati doprinosi. Ako ne postoji nijedna ova mogućnost, tada se trudnica na zdravstveno osiguranje može prijaviti po osnovu svog stanja i njena zdravstvena zaštita se finansira iz budžeta RS.

Isto važi i za porodilje, kao i za žene u procesu planiranja porodice. Tada se na zdravstveno osiguranje prijavljuju u Fondu i sa sobom nose nalaz nadležnog ljekara", naveli su iz FZO RS.

Dakle, kako pojašnjavaju, po osnovu trudnoće, trudnica ne može da se prijavi sve dok je zaposlena ili ima osnov osiguranja preko zaposlenog supruga, bez obzira na to da li se doprinosi plaćaju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije