Intenzivirane kontrole povodom prvomajskih praznika

Fena
Intenzivirane kontrole povodom prvomajskih praznika

Inspektori Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo (KUIP KS) će povodom predstojećih prvomajskih praznika intenzivirati inspekcijske nadzore na području cijelog Kantona, a naročito na poznatim sarajevskim izletištima i zaštićenim područjima, s posebnim fokusom na nelegalnu prodaju prehrambenih i neprehrambenih proizvoda.

Kako je saopćeno iz KUIP-a KS, kantonalni veterinarski inspektori pojačane kontrole iz svoje nadležnosti započeli su deset dana prije praznika na okolnosti prometa mesa u objektima za klanje, preradu, prodaju, kao i kontrole mesa u transportu, odnosno distribuciji na području KS, a u saradnji sa nadležnim policijskim upravama.

Iz KUIP-a KS podsjećaju da je loženje otvorene vatre na šumskom zemljištu, odnosno spaljivanje otpadnih materijala u blizini šuma, zabranjeno na udaljenosti do 150 m od ruba šume.

Vatra u šumama i na šumskom zemljištu može se ložiti samo uz pridržavanje propisanih uslova i mjera bezbjednosti i to na mjestima koja su obilježena od Uprave za šumarstvo, odnosno vlasnika privatnih šuma.

U slučaju nekontrolisanog širenja vatre građani treba da odmah obavijeste vatrogasce pozivom na broj 123, Kantonalni operativni centar civilne zaštite na broj 121 ili policiju na broj 122.

Iz KUIP-a napominju i da je zabranjeno obavljanje svih radnji koje oštećuju ili uništavaju zelene i rekreativne površine. Tu se misli na oštećivanje i uništavanje travnjaka, zasada i staza, klupa i korpi za otpatke, vožnju i parkiranje motornih vozila, paljenje i loženje vatre, te odlaganje otpadaka izvan za to predviđenih mjesta.

Građanima je na raspolaganju i telefon Eko policije (66 00 00) putem kojeg mogu prijaviti uočene nepravilnosti koje se odnose na komunalnu čistoću.

Nadzor nad zauzimanjem javnih površina vrše općinske inspekcije, poručili su iz KUIP-a KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije