Hiljade učesnika na Trci za ozdravljenje u Vilsonovnom šetalištu

Radiosarajevo.ba
Hiljade učesnika na Trci za ozdravljenje u Vilsonovnom šetalištu
“Race for the cure” (Trka/ šetnja za ozdravljanje) održava se danas u Vilsonovom šetalištu u Sarajevu.
Hiljade žena, djece ali i muškaraca iz svih dijelova BiH još jednom žele ukazati na važnost podizanja svijesti i osnaživanje zdravlja žena u borbi protiv karcinoma dojke, javlja Anadolu Agency (AA).

Oktobar je mjesec koji je zvanično proglašen mjesecom borbe protiv karcinoma dojke. U BiH nema tačnih podataka o broju oboljelih, ali nezvanična statistika pokazuje da od oko 1.300 novootkrivenih slučajeva 500 žena zbog te bolesti izgubi bitku za život.

Danas okupljeni su poručili da "bolest nije kraj i da danas slave život". 

Nela Hasić, regionalna direktorica Women’s Health Empowerment Program/Program osnaživanja zdravlja žena (WHEP) kazala je za AA da je Vilsonovo šetalište danas puno ljudi. 

"Veselo je. Došlo je jako puno djece, odraslih, porodica, roditelja, ono što smo ustvari i željeli. Danas je dan kada mi proslavljamo život i dižemo svijest o karcinomu dojke. Nadam se da će se sve završiti u najboljem redu", poručila je Hasić.

Danas su u Sarajevu žene iz svih dijelova BiH koje su se borile sa karcinomom dojke ali i one koje im žele pružiti podršku.

Zekira Bajramović predstavlja Udruženje oboljelih od malignih bolesti općine Cazin, a kako je kazala za AA iz ovog grada su došla dva autobusa u kojima se nalaze kako oboljele žene tako i oni koji su željeli pružiti podršku.

"Nikada ne znamo tačan broj oboljelih žena. Mnoge žene se liječe van našeg kantona. I ja sam jedna od tih žena. Operisana sam 2007. godine. Hvala Bogu, tu sam, živa, sretna i živim život. Želim da živim", poručila je Bajramović.

Svojim članicama je, kako je kazala, dostupna 24 sata. 

Zehra Ibrahimović došla je iz Zenice. Kako je kazala, njena majka je imala karcinom dojke i tu je danas sa njom.

"Mama mi je operisana od karcinoma dojke i sa njom dolazim treću godinu. Svaki put kada dolazim ovdje oči su mi pune suza", istakla je Ibrahimović.

Nasiha Pjanić je došla iz Kalesije. 

"Ovo nam je prvo učešće u Sarajevu. Došlo nas je 22. Među nama je puno žena koje su se borile sa karcinomom dojke. Ja nisam imala karcinom ali nemam nijedne dojke, maternice, jajnika. Podrška sam svojim ženama jer sam ja to prošla prije 18 godina", dodala je Pjanić.

Smatra da bi ovakvih događaja trebalo biti puno više, a ne samo 1. oktobra.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije