Počelo izmještanje umjetničke instalacije u Hastahani

J. Ć.
Počelo izmještanje umjetničke instalacije u Hastahani
Foto: A. K. / Radiosarajevo.ba / Hastahana

Na lokalitetu parka Hastahana na Marijin dvoru (Park prof. dr. Nijaza Durakovića) u toku je izmještanje umjetničke instalacija.

U parku Hastahana radnici od jutros vrše uklanjanje instalacije Helmuta Lutza "Zvjezdani put".

Kako su za portal Radiosarajevo.ba kazali iz Općine Centar, izmještanje se radi zbog implementacije projekta po Regulacionom planu Gradski centar „Marijin dvor“.

"Prema usvojenim izmjenama i dopunama navedenog Regulacionog plana na lokalitetu Hastahana je planirana izgradnja podzemne garaže, umjetničkog paviljona, sjedišta Mjesne zajednice 'Marijin dvor', a na 90 posto površine ovog lokaliteta planirano je uređenje najvećeg parka u centru grada", kazali su nam.

Hastahana - undefinedFoto: A. K. / Radiosarajevo.ba: Hastahana

Savjet Mjesne zajednice „Marijin dvor“ donio je odluku da se navedene instalacije izmjeste, a predložene lokacije od strane Općine za izmještanje su lokalitet u blizini stadiona Koševo i lokalitet u parku na Betaniji.

Iz Općine Centar navode da se Savjet po ovom pitanju nije izjasnio.

Načelnik Općine Centar Nedžad Ajnadžić istaknuo je da je Općina spremna i za neko drugo adekvatno rješenje na prijedlog građana.

Podsjetimo, građani su u nekoliko navrata pokušali da se suprotstave izmjenama u Hastahani, održane su burne javne rasprave, protesti i srčani medijski nastupi, no nije od toga bilo puno koristi s obzirom na to da je dio Hastahane već prodat Centralnoj baci.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije