Šta će Centralna banka graditi na Hastahani, kakva je sudbina džamije Magribija?

B. Redžić
Šta će Centralna banka graditi na Hastahani, kakva je sudbina džamije Magribija?
Foto: Screenshot / Hastahana

Iz sarajevske Općine Centar su za portal Radiosarajevo.ba objasnili šta znači planirana gradnja trezora Centralne banke Bosne i Hercegovine na dijelu Parka prof. dr. Nijaz Duraković poznatiji kao Hastahana. Komentarisali su i druge često spominjane navode i kritike.

U novembru ove godine je Općinsko vijeće ove lokalne zajednice odlučilo da se proda dio zemljišta Centralnoj banci. Ova odluka je izazvala kritike jednog dijela građana koji se protive bilo kakvoj građevinskoj intervenciji na Parku.

Na pitanje šta znači gradnja trezora Centralne banke, iz Općine su poručili da detaljnije informacije treba tražiti od ove državne institucije, ali:

"Ono što je planski i urbanistički predviđeno jeste da trezor bude ispod zemlje, a da iznad zemlje može biti građen objekat od 3.500 metara kvadratnih ukupne površine, odnosno hiljadu metara kvadratnih koliko će zauzimati prostora Hastahane. Sve ostalo, dakle 10.700 kvadratnih metara ostaje zelena površina."

Dio zemljišta parka Hastahana prodat Centralnoj banci BiH

Poručuju da neće biti ograničeno kretanje posjetitelja Hastahane podsjetivši da su planirani različiti sadržaji - zelene površine, sporstke plohe, tematska igrališta.

Zatim su se osvrnuli na pravo Centralne banke da proda zemljište drugom licu. Upitani da li to znači da će drugi kupac moći graditi većih gabarita i druge namijene, rekli su:

"Centralna banka ima pravo prodaje trećem licu, ali ni u kojem slučaju na navedenom lokalitetu ne može biti građen stambeni objekat ili trgovački centar. Ukoliko Centralna banka odustane od gradnje objekta, Općina Centar će preuzeti pomenuto zemljište i obeštetiti Centralnu banku."

CBBH: Zainteresirani smo za dio Hastahane, želimo biti dobar susjed i pomoći zajednici

Kako je navedeno u odgovoru, stambene ili neke druge vrste gradnje, na mjestu gdje je bila planirana gradnja objekta Centralne banke, neće biti.

"Džamija Magribija neće i ne smije biti ugrožena"

U blizini Hastahane se nalazi džamija Magribija koja je proglašena nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine. Između džamije i Parka se nalazi saobraćajnica. Za pretpostaviti je da će podzemna garaža, parking, ispod Hastahane, doprinijeti povećanju intenziteta saobraćaja u spomenutoj ulici. Zato smo pitali Općinu Centar da li će ova saobraćajnica moći izdržati intenzitet saobraćaja prema parkingu.

"Studija je urađena i naručena je izrada projektnog rješenja. U idućoj godini će se raditi na planskim i izvedbenim dokumentima, te glavnom projektu podzemne garaže i na prvoj etaži u kojoj će biti smješteni umjetnički paviljon, prostorije mjesne zajednice i drugo", poručili su.

Damir Filipović o Hastahani: Ne smiju se ispunjavati želje centara moći

Kako tvrde, građevinskom intervencijom Magribija neće biti i, kako su naveli, ne smije biti ugrožena. Naprotiv.

"Tu ćemo dobiti veću širinu jer će se postojeća saobraćajnica proširiti za osam metara. Oko Magribije će biti uređen prostor i neće biti ruševnih objekata. Sve šupe i drvene garaže koje trenutno narušavaju izgled okoline Magribije će biti uklonjene. Ispred džamije će biti uređena saobraćajnica, izmijenjene podzemne instalacije i postavljena česma koja se nekad na tom mjestu nalazila", obećali su iz ove sarajevske lokalne zajednice.

Ko će upravljati parkingom?

Naglasili su da postoji mogućnost da Općina u potpunosti preuzme upravljanje parkingom. Ali, postoje i druge mogućnosti.

"Također, može se desiti da u javno-privatnom partnerstvu zajedno sa Vladom Kantona bude upravljano parkingom. Treća opcija je javno-privatno partnerstvo, ali u skladu sa visinom ulaganja će biti odlučeno i o procentima upravljanja. O navedenim mogućnostima će odlučiti Općinsko vijeće", istaknuto je.

Kako su rekli, jedna o opcija može biti da mještani pod povoljnijim uslovima mogu parkirati svoja vozila u garaži, ali da će o tome konačnu odluku donijeti Općinsko vijeće.

Može li iznad garaže betonske konstrukcije biti park sa stablima?

Komentarisali su i tvrdnju da iznad parkinga betonske konstrukcije nije moguće graditi park sa stablima, drvećem.

"Tvrdnja da se iznad betonske konstrukcije ne može graditi park nije tačna. I pak u Hastahani će biti urađen po uzoru na evropske i svjetske mteropole u kojima ima mnoštvo slučajeva gdje su parkovi građeni iznad betonskih konstrukcija", zaključili su iz Općine Centar u odgovoru za naš portal.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije