Sarajevo / Vijećnici prihvatili regulacioni plan za Hastahanu

25. 07. 2019. u 12:23:00 B. Redžić

Shares: 44

Općinsko vijeće Centar Sarajevo je usvojilo odluku o usvajanju i provođenju izmjena i dopuna Regulacionog plana za 'Prof. dr. Nijaz Duraković', poznatiji kao - Hastahana. Odluka je podržana sa 17 glasova ZA, sedam protiv i dva suzdržana.

Izlaganje Denisa Challengera nagrađeno apaluzom: Želimo samo park u Hastahani

Odluku su podržali vijećnici Stranke demokratske akcije,  Saveza za bolju budućnost, Naroda i pravde dok su u Socijaldemokratskoj partiji i Našoj stranci bili protiv. Protiv ili suzdržani su bili vijećnici iz Kluba Demokratska fronta-Građanski savez i Stranke penzionera/umirovljenika.

Prije glasanja je sjednicu napustio vijećnik Kluba Demokratska fronta-Građanski savez Miro Lazović. On je na početku sjednice poručio da će je napustiti prije 12 sati, a glasanje je uslijedilo deset do 15 minuta poslije 12 sati.

Prije glasanja, načelnik općine Centar Nedžad Ajnadžić je poručio da će prihvatiti kakva god da se odluka donese. Kako je rekao, referenduma neće biti za 'Hastahanu', ali hoće za svaki naredni infrastrukturni projekat. 

Pogledajte video prezentaciju: Kako bi trebala izgledati Hastahana

Ukazao je da ako se ne usvoji ovaj regulacioni plan, onda će se primjeniti onaj kojim je predviđena mnogo veća zgrada na ovoj lokaciji.

Građanima onemogućeno da se obrate na sjednici, najavljene krivične prijave

Predsjednik sarajevske Mjesne zajednice Marijin-Dvor Zvonimir Bošnjak je prije donošenja ovakve odluke najavio da će podnijeti krivične prijave protiv odgovornih zbog, kako je rekao, kršenja procedura, ako se usvoje izmjene i dopune regulacionog plana za Park 'Hastahana'.

Tri projekta koja će odrediti budućnost Sarajeva - urbanizacija ili urbicid?

Prije njegovog izlaganja, načelnik općine Centar Sarajevo Nedžad Ajnadžić i pojedini vijećnici su napustili sjednicu.

Većina vijećnika nije želila glasati o prijedlogu da se dopusti predstavnici građana obraćanje.

Samim tim 14 glasova nije bilo dovoljno da se dozvoli obraćanje građanke na sjednici Općinskog vijeća. Pojedini vijećnici su najavu Bošnjaka okarakterisao kao prijetnju.

KOMENTARI (2)