Haris Gušić izabran za prinudnog upravnika GRAS-a

S. H.
Haris Gušić izabran za prinudnog upravnika GRAS-a
Haris Gušić je imenovan za prinudnog upravnika u KJKP "Gras" na današnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo, potvrdio je za Radiosarajevo.ba premijer KS-a Elmedin Konaković.

Gušić je izabran na mjesto prinudnog upravnika odlukom Vlade KS-a kako bi se riješili brojni problemi u ovom poduzeću.

Inače, novi prinudni upravnik GRAS-a je magistar nauka u logistici i transportu koji je zvanje magistra stekao na Florida Institute of Technology, a na mjesto upravnika je izabran jer ima višegodišnje međunarodno iskustvo u radu. 

Ministar za saobraćaja u Vladi KS-a Mujo Fišo ranije je otkrio kako u prvom krugu za izbor prinudnog upravnika GRAS-a nije bio prijavljen nijedan kandidat, no u drugom krugu prijavila su se tri kandidata, od kojih je izabran Gušić.

U narednih 30 dana Gušić treba predložiti prijedlog mjera za sanaciju i reorganizaciju firme.

Ukoliko se situacija u GRAS-u ne stabilizira, ovo poduzeće bi do kraja godine navjerovatnije trebalo ići u stečaj.

Ranije je Konaković govorio kako je zbog ogromnog duga koji iznosi 126 miliona duga priča o stečaju KJKP GRAS sve realnija.

"Postoji model za koji nam treba malo više vremena, a to je da za narednu godinu predvidimo novac koji je već u budžetu, te da tramvaje i trolejbuse kupimo za novo poduzeće koje bi preuzimalo vozače i radnike", pojasnio je Konaković.

Naglasio je da im prinudna uprava treba dati još malo vremena, ali da ipak smatra da ozbiljnije treba razmišljati o stečaju, no i kako očekuje da će sanacioni program GRAS-a ponuditi dugoročnija rješenja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije