UIO prodaje deset tramvaja GRAS-a: Vlada KS-a ima volju, ali ne i budžet

H. A.
UIO prodaje deset tramvaja GRAS-a: Vlada KS-a ima volju, ali ne i budžet
Uprava za indirektno oporezivanje BiH (UIO BiH) najavila je na službenoj stranici 12. juna javnu aukciju zaplijenjene pokretne imovine GRAS-a, tri dvodjelna i sedam trodjelih tramvaja.

Ukupan dug GRAS-a prema UIO BiH je 19,6 miliona KM. Da je Vlada Kantona Sarajevo ima namjeru kupiti te tramvaje, za Radiosarajevo.ba potvrdio je premijer KS-a, Elmedin Konaković.

"Kanton Sarajevo jedino ima mogućnost obavljanja šinskog i trolejbuskog saobraćaja, te niko osim nas ne može kupiti te tramvaje. Kupovina jeste naš plan, ali do 12. juna nemamo spremna budžetska sredstva", poručio je Konaković.

Tramvaj_aukcija_UIO.png - UIO prodaje deset tramvaja GRAS-a: Vlada KS ima volju, ali ne i budžet

Podsjetio je da je na prošlosedmičnoj 30. radnoj sjednici Skupštine Kantona Sarajevo odlučeno uvođenje privremenih mjera za sanaciju stanja u GRAS-u, te da je Vlada KS-a donijela odluku o imenovanju novog upravitelja ovog poduzeća u ovoj sedmici.

"Uvodimo privremenog upravitelja, koji će u ovih mjesec dana pripremiti sanacioni program, posljednji pokušaj da se u ovoj godini pokuša stabilizirati GRAS. Da na neki način i da eventualno da vidimo da li je moguće dovesti na neku pozitivnu nulu ili čak neki plus, kako bismo pravili planove za vraćanje ovih nagomilanih dugova.

Naš plan je da se ta budžetska sredstva pripreme za 2018. u slučaju eventualnog reprogramiranog ili stečajnog postupka u GRAS-u, a u tom slučaju moramo pripremiti ozbiljnije iznose. Treba nam sigurno 20 miliona da bismo opremili novo poduzeće. Napravili smo moguće scenarije, a jedna od opcija je formiranje novog poduzeća i prelazak poslovanja na novo poduzeće", kazao je Konaković.

U 2015. godini GRAS je ostvario ukupne prihode u iznosu od 37.340.768,00 KM, što je za 0,6 posto manje od ostvarenih ukupnih prihoda u 2014. godini. Ukupni rashodi u 2015. godini iznose 70.863.943,00 KM i manji su za 1,7 posto od ostvarenih u prethodnoj godini. U 2015. godini ostvaren je gubitak u iznosu od 33.523.175,00 KM (prosječni mjesečni gubitak 2.793.598,00 KM) i manji je za 2,8 posto u odnosu na ostvareni u 2014. godini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije