Hadžibajrić: Za 10 godina u infrastrukturu uložili smo više od 66 miliona KM

Fena
Hadžibajrić: Za 10 godina u infrastrukturu uložili smo više od 66 miliona KM
Foto: Nedim Grabovica / Radiosarajevo.ba / Načelnik općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić na druženju sa novinarima
Načelnik Općine Stari Grad Ibrahim Hadžibajrić zadovoljan je rezultatima koje je ta lokalna zajednica ostvarila u 2018. godini, a na kraju koje je drugi put proglašen najnačelnikom u BiH.

Neposredno prije toga Hadžibajrić je proglašen i načelnikom koji je ispunio najviše predizbornih obećanja datih tokom posljednje kampanje za lokalne izbore te je nakon dvije godine mandata ispunio 50 posto obećanja.

Hadžibajrić je na godišnjoj konferenciji za medije prezentirao sve ono što je tokom 2018. godine urađeno, a otkako je on na čelu te lokalne zajednice u posljednjih deset gdina uloženo je oko 66 miliona KM u infrastrukturu, škole, igrališta, puteve...

U skladu sa strategijom razvoja Općine Stari Srad ove godine intenzivno se radilo na povećanju broj sportskih terena i dječjih igrališta, rekonstrukciji ulica na gotovo čitavom području Općine.

Istakao je da je u 2018. godini pružana maksimalna podrška obrazovanju, stipendiranju učenika i studenata, podrška socijalno ugroženima, razvoju stočarske i plasteničke proizvodnje, ali i nevladinim organizacijama.

Hadžibajrić je posebno ukazao na podršku mladim nezaposlenim ljudima kroz razne programe samozapošljavanja ili kroz poticanje razvoja poduzetništva, a pored ostalog financirano je pokretanje obrta troje mladih ljudi kroz start-up projekte dok je u toku javni poziv za nove gdje će biti uloženo još 40.000 KM.

Također je Općina Stari Grad jedna od rijetkih koja građanima i brojnim turistima osigurava besplatno korištenje wi-fi mreža u starogradskoj jezgri od Baščaršije do Katedrale. Za šest mjeseci zabilježeno je oko 1,3 miliona konekcija.

Načelnik Hadžibajrić je najavio i uspješnu novu 2019.godinu u kojoj planira niz velikih infrastrukturnih projekata, a radit će se rekonstrukcija više od 20 ulica.

"Do kraja ovog mjeseca, već će biti poznati izvođači radova na izgradnji javne podzemne garaže u ulici Šahinagića, gradnji sportske sale na Bistriku, rekonstrukcija i nadogradnja Doma zdravlja Stari Grad kao i rekonstrukcija zgrade Općine", rekao je.

Projekti su vrijedni 13,3 miliona KM i finansiraju se kreditnim sredstvima Saudijskog fonda za razvoj, a izgradnja počinje u martu 2019.godine.

Na proljeće je najavio i rekosntrukciju nekoliko ulica, a prioritet će biti Štrosmajerova i Ferhadija. U Štrosmajerovoj je planirana rekonstrukcija vodovodne mreže, te polpočavanje, a ulica Ferhadija će biti popločana jer je posljednji put rekonstruirana 1997. godine.

Ono što će biti radost za djecu, ali i za sve Sarajlije i turiste je postavljanje ledene plohe na Trgu Alija Izetbegović u okviru projekta "Starogradska bajka" koji se organizira u saradnji s Udruženjem "Čuvari tradicije".

Program počinje sljedeće sedmice i trajat će dva mjeseca. Na centralnom dijelu trga bit će postavljeno veliko klizalište a ljubitelji klizanja moći će besplatno koristiti priliku da nauče klizati i uživaju u tome. Na istom mjestu će biti postavljeni i drugi sadržaji koji će biti zanimljivi ne samo za djecu nego i odrasle.

Također je Općina Stari Grad brzo reagirala i kada je u pitanju porodica Bjelak, s Vratnika, kojoj je prije dva dana izgorio krov kuće.

Općina će, kako je kazao načelnik Hadžibajrić u potpunosti rekonstruirati krov i snositi finansijske troškove kako bi pomogli porodici. Radovi su trebalo početi već danas.

Načelnik Hadžibajrić je ukazao na važnost koju ima turizam stoga je turistička ponuda Starog Grada obogaćena brojnim sadržajima od postavljanja dekoracija, do programa "Jedne noći u decembru" autorice Amine Abdičević, povodom 70 godina od rođenja umjetnika Kemala Montena, koji će biti izveden u ulici Štrosmajerova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije