Hadžibajrić: Bilježimo porast prihoda kroz naplatu zakupnina

K.S.
Hadžibajrić: Bilježimo porast prihoda kroz naplatu zakupnina

Seriju tekstova “Godinu dana nakon izbora”, koju objavljujemo s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata nastavljamo sa Općinom Stari Grad.

Općina Stari Grad, jedna je od četiri općine koje čine Grad Sarajevo. Na području ove općine živi 36.976 stanovnika, po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić (Nezavisni kandidat) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 10.104 glasova ili 55,49 posto. Njegov protukandidat Suad Handanagić (SDA/SBB) osvojio je 5.326 glasova ili 29,25 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

Načelnik Ibrahim Hadžibajrić, u intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, govori o rezultatima u prvoj godini mandata, prioritetima, projektima i problemima u općini Stari Grad.

Radiosarajevo.ba: U kojim sektorima je lokalna zajednica postigla najveći napredak u posljednjem mandatu?

Hadžibajrić: Uz podršku UNDP-a i drugih subjekata uspjeli smo realizirati brojne projekte izgradnje i obnove infrastrukture, kao i obrazovnih i socijalnih objekata. Izgradili smo novu sportsku salu, dječija igrališta. Pored toga, izgradili smo novu vodovodnu i kanalizacionu mrežu, asfaltiranje ulica, sanaciju i izgradnju potpornih zidova. Bilježimo porast prihoda kroz naplatu zakupnina, zaostalih dugovanja, metodom iseljenja neredovnih platiša. Otvorili smo i centar za osobe treće životne dobi.

Radiosarajevo.ba: Koja su najveća konkretna postignuća vaše lokalne zajednice u posljednjem mandatu?

Hadžibajrić: Prije svega, to je izgradnja sportske sale OŠ“Mula Mustafa Bašeskija“, u ulici Logavina, izgradnja novog objekta - Lamele II OŠ „Vrhbosna“, izgradnja četiri dječija igrališta i terena (na Sedreniku, Mošćanici, Vratniku, Bistriku-kod OŠ“Edhem Mulabdić). Potom, otvaranje Centra za unapređenje i promociju zdravlja i Centra za zrdavo starenje (sa Općinom centar), milionska ulaganja u infrastrukturu, stjecanje međunarodnog certifikata ISO 9001:2015.

Radiosarajevo.ba: Šta je i u kojoj mjeri izgrađeno na području vaše lokalne zajednice u posljednjem mandatu?

Hadžibajrić: Osim pomenutih projekata, uradili smo kompletnu rekonstrukciju ulicu Konak, Safvet-bega Bašagića, Sedrenik, Balibegovica, Franjevačka, Jekovac, Iza Hrida, Muse Ćazima Ćatića. Ssamo za ove ulice izdvojeno je više od milion konvertibilnih maraka. Rekonstrukcija kaldrma (kamenih stepeništa): Bistrik čikma, Tandareva, Porčina, Begovac, Kršilovac, Mahmutovac. Za ovaj projekat izdvojeno je više od 120.000 KM. Izgrađeno je i rekonstruisano 17 potpornih zidova i to u ulicama: Iza bašče do br.2, Kamenica čikma 61, Bistrik brijeg do broja 9, u ulici Save Skarića kod broja 23 i broja 17, u ulici Pogledine do broja 38, u ulici Save Skarića kod broja 8, Begovac br. 92,Trčivode do broja 10, Obhodža do broja 81 i Braće Morić do broja 12. Nadmlini, Toplik, Boguševac na broju 20 i 50, Kamenica potok, Sulejmana Zolja. Za ove projekte izdvojeno je više od 300.000 KM.

Radiosarajevo.ba: Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

Hadžibajrić: Nismo uspjeli započeti projekat izgradnje podzemne garaže u ulici Avdage Šahinagića, a razlog je poništavanje tendera u više navrata, nakon čega je uslijedila odluka da se pristupi sistemu javno-privatnog partnerstva. Ovaj projekat trenutno je u proceduri. Nismo uspjeli osigurati kupovinu minibusa za prijevoz građana u padinskim dijelovima Starog Grada. Razlog je to što je Ured za žalbe poništio tender.

Radiosarajevo.ba: Koliko je novih radnih mjesta otvoreno na području vaše lokalne zajednice u prethodnom mandatu?

Hadžibajrić: U junu 2016. godine broj nezaposlenih osoba u Starom Gradu iznosio je 6.082, a u junu 2017. godine 5.945, po podacima Zavoda za statistiku KS.

Radiosarajevo.ba: Šta su najvažniji zadaci za naredni period?

Hadžibajrić: U narednom periodu su najvažniji zadaci realizacija projekta „utopljavanja“ zgrade Općine Stari Grad. U toku je procedura potpisivanja ugovora o kreditiranju, a potom slijedi izbor izvođača radova. Ovaj projekat vrijedan je 1,3 miliona KM. Potom, tu je i izgradnja sportske sale OŠ “Edhem Mulabdić“. Izrađen je glavni projekat, kao i izvedbeni, a u toku ove godine pribavljena je sva potrebna projektno-tehnička dokumentacija. Izdata je urbanistička dozvola, a u toku je izdavanje građevinske dozvole. Projekat je vrijedan 1,2 miliona KM. Izgradnja sportskog terena u Mihrivodama. Bit će izgrađen moderni sportski teren za mali fudbal i košarku u Mihrivodama, u neposrednoj blizini Tekstilne škole. Općina Fatih sufinansirat će realizaciju ovog projekta iznosom od 86.000 KM, a Općina Stari Grad izdvojit će 30.000 KM. Među prioritetima je i nastavak rekonstrukcije infrastrukture.

Radiosarajevo.ba: Šta su najveći problemi sa kojima se suočavate?

Hadžibajrić: To su svakako neusklađenost nadležnosti, nepoštivanje zakona o lokalnoj samoupravi i općenito zakonskih propisa, nepoštivanje presuda ustavnog suda Federacije BiH donesenih u korist općina.

Radiosarajevo.ba: Da li su u ovom razdoblju na području lokalne zajednice otvorene ili obnovljene: obrazovna ustanova, sportski objekat, zdravstvena ustanova, proizvodni pogon?

Hadžibajrić: Što se tiče obrazovnih objekata otvorena je nova Lamela II OŠ „Vrhbosna“, te je obnovljena: OŠ „Hamdija Kreševljaković“ na Vratniku. „Utopljavanje“objekta - Općina Stari Grad sufinansira. Na Mošćanici, kod OŠ „Vrhbosna“, izgrađeno je i opremljeno dječije igralište sa podlogom površine 55 kvadrata. Na Sedreniku je igralište izgrađeno u ulici Brdovita na broju 18, i ima kombinovanu gumenu i pješčanu podlogu, a površine je 54 kvadrata. Izgrađena je nova sportska površina iza područnog objekta OŠ „Edhem Mulabdić“, u ulici Bistrik 31. Izgrađeno je i opremljeno modernim drvenim mobilijarom dječije igralište Vrtića „Pčelica“. Završeni su radovi sanacije, rekonstrukcije i restauracije Saburine kuće. Predhodnih godina je urađen enterijer kuće i njeno opremanje, dok je četvrta faza, 2017. godine obuhvatala radove u avliji. Otvoren je Centar za promociju i unapređenje zdravlja u ulici Obale Kulina bana – za osobe treće životne dobi, Centar za zdravo starenje u zgradi “Svjetlosti” (zajednički projekat Općine Centar i Stari Grad) za osobe treće životne dobi.

Radiosarajevo.ba: Koji su ostali realizirani projekti?

Hadžibajrić: Općina je nastavila opremanje svojih službi zaštite i spašavanja kako bi spremno dočekali eventualne prirodne i druge nesreće, ili djelovali preventivno. Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Vratnik dodijeljeno je namjensko vatrogasno vozilo sa punom opremom. Osim toga, ovom društvu je dodijeljen iznos od 30.000 KM za finansiranje njihovog rada. Naknadno im je uručene i deset naprtnjača za gašenje požara. Službi za obezbjeđenje i zaštitu – Policijskoj stanici Stari Grad uručeno je pedeset policijskih šljemova, te hidraulična presa i set za razvaljivanje vrata. Vrijednost uručene opreme (vatrogascima i policiji) je više od 180.000 KM. Poduzete su preventivne mjere, u svrhu sprječavanja eventualnih poplava, ali i usljed rasta trave, šiblja i rastinja, te zmija i glodara u koritu Miljacke: Čišćenje i uređenje korita rijeke Miljacke na dijelu od Drvenije do Bentbaše (uklanjanje trave, korova i rastinja, pranje zidova, premazivanje sredstvom protiv rasta korova, fugiranje).......Čišćenje Čolinog i Bistričkog potoka. Općina Stari Grad je počela uklanjanje ruševnih objekata opasnih po okolinu. Radi se o objektima čiji je vlasnik Općina. Uklonjeni su objekti na lokacijama: Okrugla br.18 na Mahmutovcu, Hrvatin br.6 na Bistriku i Mustafe Dovadžije 23 na Vratniku. U toku je uklanjanjea objekata u ulici Kovači broj 61 i 63, a uslijedit će rušenje u ul Braće Morić br.11.

 

 

Godinu dana nakon izbora javnosti u Bosni i Hercegovini želi znati kakva su dostignuća u prvoj godini mandata načelnika/-ica i gradonačelnika. U tu svrhu portal Radiosarajevo.ba je na adrese svih lokalnih zajednica poslao ista pitanja. U narednim danima objavljivat ćemo pristigle odgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije