Inspekcija u Sarajevu: Koliko su čista vozila javnoga gradskog prijevoza

Jasmina Ćebo
Inspekcija u Sarajevu: Koliko su čista vozila javnoga gradskog prijevoza
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevski tramvaj
Desetodnevnom kontrolom Sanitarna inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove izvršila je pojačanu kontrolu higijenskih uvjeta u vozilima javnoga gradskog prijevoza.

Kontrola higijenskih uvjeta u vozilima javnoga gradskog prijevoza koju je nedavno na području općina Stari Grad, Centar, Novo Sarajevo, Novi Grad, Ilidža i Vogošća provela Sanitarna inspekcija Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a pokazala je da se čistoća vozila održava na zadovoljavajućem nivou.

"Posebno nam je drago zbog naših korisnika što je nalaz inspekcije pokazao da se, i pred svih problema s kojima se poduzeće GRAS susreće, higijena vozila propisno održava“, kazala je Samira Kadić iz Press službe KJKP GRAS za portal Radiosarajevo.ba .

Nalazom inspekcije naglašeno je da je uočen veći broj oštećenja sjedišta, rukohvata i podova, ispisanih grafita, te zalijepljenih određenih materija kao što su žvakaće gume što je, kako kaže, posljedica nesavjesnog odnosa jednog broja korisnika, na što su bezbroj puta upozoravali, te je poduzeću naloženo saniranje ili zamjena navedenog.

"Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je da se kruti otpad nakuplja tokom prijevoza putnika u vozilima, koji se po dolasku na glavni terminal čisti prije prijema putnika u vozila. Sva vozila posjeduju dokaze o mjesečnoj dezinfekciji, koji se nalaze u vozilima, kako je zakonski predviđeno", istaknula je glasnogovornica Kantonalne uprave za inspekcijske poslove KS-a Vildana Brdarić za Radiosarajevo.ba.

Brdarić je napomenula i to da je postupajući inspektor na osnovu utvrđenog stanja naložio sanaciju oštećenih površina, pojačane mjere tekuće dezinfekcije, generalno mehaničko čišćenje i osiguranje funkcionalne službe za održavanje sanitarno-tehničkih i higijenskih uvjeta u vozilima, te ako se ne postupi po rješenju, odnosno ne uklone utvrđeni nedostaci, poduzet će se prekršajne mjere u skladu sa Zakonom o inspekcijama KS-a zbog neizvršenja rješenja.

Zahtjeve za inspekcijski nadzor na okolnosti loših higijenskih uvjeta u vozilima GRAS-a kojima se, kako kaže Brdarić, sporadično građani i obrate, mogu se uputiti ovom organu na bilo koji od raspoloživih načina.

"Pravnim i fizičkim licima na raspolaganju je dežurni telefon za prijave 033 770-156, mail adresu kuip@kuip.ks.gov.ba, a osim toga na portalu Uprave dostupna je i punjiva forma obrasca za prijave u segmentu Pritužbe. Predstavke se mogu slati i faksom na brojeve 033 770-151/569-890 ili podnijeti lično u našim prostorijama, gdje je dostupan besplatan formular", dodala je Vildana Brdarić.

Napomenula je i to da kantonalni inspektori uzimaju u obzir svaku prijavu, te da se po izvršenom inspekcijskom nadzoru podnosiocima dostavlja odgovor u pisanoj formi.

Iz GRAS-a su nam potvrdili da zaposlenici na održavanju čistoće vozila u depoima saobraćaja prije svakog uključivanja vozila u saobraćaj vrše čišćenje, pranje i dezinfekciju vozila, a otpad koji se nakuplja tokom vožnje čisti se na polaznim terminalima.

"U skladu sa zakonom jednom mjesečno Higijensko-epidemiološka služba Zavoda za zdravstvenu zaštitu radnika u saobraćaju vrši dezinfekciju svih vozila. O održavanju higijene vozila vodi se uredna evidencija“, pojasnila je Samira Kadić.

Korisnici usluga poduzeća KJKP GRAS svoje primjedbe, sugestije i pohvale mogu dostavljati na telefon 293-183 i 459-051 ili putem e-maila: referent.gras.zalbe@gmail.com

"Svi pristigli pozivi i dopisi se blagovremeno evidentiraju i rješavaju na zadovoljstvo naših korisnika i građana Kantona Sarajevo, a s ciljem pružanja što kvalitetnijih usluga prijevoza i približavanja našim korisnicima. Ovom prilikom još jednom apeliramo na naše korisnike da se korektno odnose prema vozilima javnog gradskog prijevoza, jer prije svega služe njihovim potrebama“, rekla je Kadić.

Od našeg odnosa prema vozilima umnogome zavisi kvalitet javnog gradskog prijevoza, a ujedno i imidž Grada i gradskog prijevoza u cjelini. 

U nastavku pogledajte šta građani Sarajeva misle o čistoći javnog gradskog prijevoza: 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije