Gušić: Centrotransova komercijala više neće biti u funkciji, liniju preuzima GRAS

E. H.
Gušić: Centrotransova komercijala više neće biti u funkciji, liniju preuzima GRAS
FOTO: Radiosarajevo.ba / Haris Gušić
Privremeni upravitelj KJKP GRAS Haris Gušić na današnjoj konferenciji za novinare izjavio je kako će ovo kantonalno poduzeće u narednom periodu uvesti niz mjera za sanaciju problema, što podrazumijeva i povećanje cijena karata na određenim linijama.

Gušić je organizirao konferenciju za medije povodom zaključaka Skupštine Kantona Sarajevo o usvajanju mjera za sanaciji u reorganizaciju GRAS-a. Privremeni upravitelj Gušić je rekao da GRAS isključivo može spasiti samo rad i da ova firma može krenuti naprijed samo prema ovom principu.

"Postoje već duže vrijeme linije koje nisu u funkciji ili koje su duplaju. Već radimo na tome da to organiziramo, to neće brzo, ali naši ljudi rade na tome u dogovoru s Ministarstvom za saobraćaj Kantona Sarajevo. Doći će do promjene cijena karata i to ne znači da će sve biti skuplje. Cijena vožnje našim komercijalnom autobusom, popularnom komercijalom će biti 2 KM. Centrotrans više neće saobraćati na liniji Vijećnica - Dobrinja, radit će to isključivo GRAS. Za ostali tarifni sistem stvaramo određene promjene jer to nije na nivou na kojem bi trebalo biti", rekao je Gušić i dodao kako bi konačno želio staviti tačku na priču o karti od 1,60 KM za dvije stanice jer nije istina da svi putnici plaćaju i da moraju platiti kartu.

On je kazao kako to rade samo turisti, a da svi ostali građani, bez obzira bili zaposleni ili ne, imaju mjesečni kupon.

Prema njegovim riječima, također se radi i na kontroli dolaska i odlaska radnika na posao, što je, kako je kazao, veoma bitna stavka.

145A0563.JPG - undefined

FOTO: Radiosarajevo.ba

"Skupština KS-a je odobrila određene aktivnosti po tom pitanju, tako da radimo i na tome. Svi zaposlenici će u ponedjeljak dobiti kartice da bi se prijavili i odjavili. Prema tim informacijama će se obračunavati plaće i nadam se da to će to radnici prihvatiti na najbolji mogući način", kazao je.

Govorio je Gušić i o elektronskoj naplati karata, kada će se u svakom trenutku znati koliko putnika je u GRAS-vom vozilu. Istaknuo je kako bi do kraja mjeseca u funkciju trebala biti stavljena polovna vozila koje GRAS ima, što će dodatno pojačati linije.

"U fazu elektronske naplate ćemo ući vrlo brzo, svima ćemo podijeliti dokument na kojem će biti njegova fotografija, karta će se moći kupiti na bankomatima, trafikama ili recepcijama hotela, a za početak u poslovnicama GRAS-a. Ministarstvo za saobraćaj KS-a već duže vrijeme radi na uspostavi sistema elektronske naplate i stvarno se trudimo da dođemo do rezultata koji će se vidjeti, nadamo se, u ovoj godini", rekao je Haris Gušić.

Istaknuo je kako GRAS također radi s Ministarstvom za unutrašnje poslove Kantona Sarajevo (MUP KS) jer su revizori do sada bili napadani i poduzeće ih sada želi zaštiti. Rekao je kako im komesar MUP-a KS-a Mevludin Halilović pruža podršku, jer je shvatio u kakvoj situaciji se nalazi GRAS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije