Sjednica bez javnosti: Gradsko vijeće bira dobitnike Šestoaprilske nagrade

E. H.
Sjednica bez javnosti: Gradsko vijeće bira dobitnike Šestoaprilske nagrade
Sa zakašnjenjem od pola sata počela je sjednica Gradskog vijeća Grada Sarajeva, na kojoj bi gradski vijećnici trebali odlučiti o tome ko će ove godine biti dobitnici Šestoaprilske nagrade u Sarajevu.

Ipak, iako su se brojni mediji nadali da će moći pratiti dešavanja na današnjoj sjednici, na kojoj bi trebala biti saopćena imena najvišeg gradskog priznanja, to neće biti moguće jer su vijećnici odlučili da sjednica bude zatvorena za javnost.

Istaknuli su kako su to učinili da bi mogli slobodnije raspravljati o kandidatima za Šestoaprilsku nagradu. Također, odlučeno je da će vijećnici Gradskog vijeća Grada Sarajeva tajnim glasanjem odlučiti o konačnim dobitnicima.

Ranije su se u javnosti pojavile informacije o kandidatima za ovu nagradu, pa su tako u utrci za ovo prestižno priznanje u oblasti zdravstva i socijalne zaštite ugledni prof. dr. Ismet Gavrankapetanović i Udruženje "Bosanska islamska medicinska asocijacija" (BIMA).

Kada je riječ o oblasti kulture i umjetnosti, vijećnici će birati između Emira Hadžihafizbegovića i vokalnih solista grupe Ambasadori: Ismete Dervoz, Zdravka Čolića, Hajrudina Varešanovića i Jasne Gospić.

Zdravko Stojnić i Univerzitetski karate klub "Bosna" predloženi su za doprinos u oblasti sporta, dok su oblasti privrede kandidati Amer Bukvić, direktor BBI banke i kompanija Centrotrans-Eurolines.

Kada je riječ o oblasti nauke i obrazovanja, te drugih oblasti rada i stvaralaštva kandidati su prof. dr. Tatjana Ljujić-Mijatović i Udruženje veterana odreda policije za specijalne namjene "Lasta".

Inače, izbor ovogodišnjih priznanja koja će biti dodijeljena tokom svečanosti 6. aprila popratile su burne reakcije javnosti i odluke Gradskog vijeća Grada Sarajeva u vezi s dodjelom nagrade Počasni građanin Sarajeva. 

Problem je nastao onog trenutka kada je odbijena inicijativa da ova nagrada bude uručena turskom književniku i publicisti Orhanu Pamuku, te je ona, uprkos njegovom protivljenju, dodijeljena bivšem predsjedniku Republike Hrvatske Stjepanu Mesiću. Kada govorimo o ostalim nagradama Vlado Raguž, prof. dr. Kurt Kalcher i Kulturni centar "Kralj Fahd" dobitnici su priznanja Plaketa grada Sarajeva, a Irhan Fočo i Kenan Ćubara dobitnici nagrade Graham Bamford.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije