Građani pozvani da tijelima pokušaju spriječiti rušenje u sarajevskom parku

32
Radiosarajevo.ba
Građani pozvani da tijelima pokušaju spriječiti rušenje u sarajevskom parku
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Sanacija Trga oslobođenja - Alija Izetbegović

U centru Sarajeva počela je sanacija Trga oslobođenja - Alija Izetbegović.

Redakciji portala Radiosarajevo.ba obratila se jedna od građanki koja je dio inicijative "Spasimo Trg Oslobođenja - Alija Izetbegović i njegova stabla" koji se protive sanaciji trga.

"Razlika između sanacije i rekonstrukcije u zakonskom smislu je ta što rekonstrukcija podliježe striktnim zakonskim propisima, od dobivanja neophodnih dozvola do javne rasprave. Za sanaciju to ništa ne treba.

Činjenica je da se vrši dijelom i sanacija, ali je ipak u pitanju rekonstrukcija, jer se namjerava srušiti, izravnati i popločati centralni dio. Time bi se značajno promijenio izgled trga, jer statua Multikulturalnog čovjeka ne bi bila prezentirana na uzvišenju niti bi bila okružena zelenom površinom.

Pošto smo pisali Opštini Stari grad i Ambasadi Republike Turske, jer je turska Opština Fatih, koja je investitor radova, jutros smo dobili poziv od strane Adisa Hadžovića, pomoćnika načelnika za investicije i komunalne poslove Opštine Stari grad, da se u ponedeljak u 10:30 sati sastanemo sa načelnikom. Naravno da smo taj poziv objeručke prihvatili u želji da se zbog dobrobiti svih nas iznađe kompromisno rješenje.

Sanacija Trga oslobođenja - Alija Izetbegović - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Sanacija Trga oslobođenja - Alija Izetbegović

U tom optimističnom i pozitivnom raspoloženju sam otišla na Trg da zamolim izvođače da pripaze na mermerni okvir centralnog dijela, jer sam bila obaviještena da se prilikom dizanja ploča oštećuje.

Moj šok je bio neopisiv kada sam saznala od radnika na Trgu da im je naređeno rušenje centralnog dijela i to tokom vikenda!

Sanacija Trga oslobođenja - Alija Izetbegović - undefined

Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba: Sanacija Trga oslobođenja - Alija Izetbegović

Pošto glavni federalni urbanistički inspektor ne može trenutno učiniti ništa (nije mu dostavljena dokumentacija!), pošto Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika BiH trenutno ne može ništa, ništa nam drugo nije preostalo nego da pozovemo građane Sarajeva da dođu sutra ujutro u sedam sati u park preko puta zgrade Svjetlosti i stanu ispred mašina i zaustave uništenje zelene površine na centralnom dijelu parka", poručeno je iz ove građanske inicijative.

Podsjetimo i da su članovi Naše stranke oglasili se o ovoj sanaciji, te su naveli da se dešavaju propusti.

U međuvremenu se oglasila i Općina Stari Grad.

"Tražimo da Naša stranka odgovori građanima zašto koči projekat sanacije Trga oslobođenja-Alija Izetbegović koji će u konačnici omogućiti moderno uređenu javnu površinu sa 1.600m2 iskoristivog prostora u samom centru grada gdje će biti moguće održavati izložbe, sajmove, festivale, koncerte…neće biti ugrožene zelene površine, zadržat će se svi sadržaji i nijedno stablo neće stradati. Djeluje kao da su se, u nedostatku adekvatnih argumenta, grčevito uhvatili nefunkcionalnog postamenta za spomenik u samom centru trga koji, ovakav kakav je, samo onemogućava efikasno korištenje trga i ometa njegovu funkcionalnost", navodi se u saopćenju Općine, između ostalog.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (32)

/ Povezano

/ Najnovije