Građani, oprez: Povećane opasnosti od šumskih požara - ovo je predviđena kazna

0
Radiosarajevo.ba
Građani, oprez: Povećane opasnosti od šumskih požara - ovo je predviđena kazna
Foto: Facebook / Ilustracija/Požar

Šumski resursi Kantona Sarajevo predstavljaju najvrijedniji prirodni resurs. Štete koje nastaju kao posljedica šumskih požara su nemjerljive.

Osim materijalne štete izražene u uništenoj drvnoj masi mnogo veće štete nastaju privremenim ili trajnim narušavanjem šumskih ekosistema.

U 95 posto slučajeva osnovni uzročnik nastanka šumskih požara je čovjek. Dolaskom proljeća i lijepog vremena očekuje se povećan broj izletnika na okolnim planinama i izletištima i vjerovatnoća pojave šumskih požara je značajnija.

Potez za pohvalu: U sarajevskom ugostiteljskom objektu dijelili besplatno sladolede

Potez za pohvalu: U sarajevskom ugostiteljskom objektu dijelili besplatno sladolede

Nekontrolisanim paljenjem korovskog otpada mogućnost nastanka šumskog požara značajno je veća.

"Članom 73. Zakona o šumama Kantona Sarajevo predviđene su kazne od 200 do 1.500 KM za lica koja lože vatru u šumama i na šumskom zemljištu, kao i na drugom zemljištu na udaljenosti do 150 metara od šume. Vatra u šumi i na šumskom zemljištu se može ložiti samo na mjestima koja su određena i obilježena uz pridržavanje propisanih uslova i mjera bezbjednosti, upozoravaju iz Uprave za šumarstvo KS.

Vatrogasci na terenu: Požar na Mojmilu

Vatrogasci na terenu: Požar na Mojmilu

Iz ove uprave apeluje na vlasnike privatnih parcela koje graniče sa šumom da svojim aktivnostima ne dovedu do pojave požara, u cilju zaštite šuma kao veoma vrijednih ekosistema.

"Pravovremena reakcija u inicijalnoj fazi požara je veoma važna za efikasno suzbijanje i gašenje požara. Molimo građane da ukoliko uoče šumski požar odmah reaguju i informišu: Profesionalnu vatrogasnu brigadu Kantona Sarajevo, KJP "Sarajevo šume", Upravu za šumarstvo Kantona Sarajevo i MUP Kantona Sarajevo", pozivaju iz Uprave za šumarstvo KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije