Stanari ulice Branislava Nušića ne žele da im se ulica zove po Esadu Arnautaliću

Radiosarajevo.ba
Stanari ulice Branislava Nušića ne žele da im se ulica zove po Esadu Arnautaliću
Grad Sarajevo dobit će ulice generala Mehmeda Alagića, slavnog komandanta 7. korpusa Armije RBiH i maestra Esada Arnautalića, vrsnog muzičara, kompozitora, dirigenta i inicijatora festivala zabavne muzike „Vaš šlager sezone“.

Vijeće je usvojilo prijedlog Savjeta mjesnih zajednica Saraj-Polje i Dobrinja A, da dio ulice Branislava Nušića koji je izgradnjom A transverzale podijeljen na dva dijela, nosi ime maestra Esada Arnautalića, čovjeka koji je svojim društvenim djelovanjem dao pečat jednoj fazi kulturnog života u BiH.

Međutim, s ovom odlukom se ne slažu i građani pomenutih naselja. 

Naime, našoj redakciji se javio jedan od stanara ulice Branislava Nušića koji je izrazio nezadovoljstvo.

"Stanovnici smo Ulice Branislava Nušića koja bi odlukom Općinskog vijeća promjenila naziv u ulicu Esada Arnautalića. Bili smo pitani za saglasnost za promjenu u vidu pisanog dokumenta i mislim da je bio jedan potpis od oko 350 domaćinstava koje živi na ovom pristoru. Od mjesne zajednice Dobrinja A, kojoj pripadamo, svaki ulaz je dobio dokument da se potpišu domaćinstva koja su za promjenu ulice Branislava Nušića u Esad Arnautalić. Niko se nije potpisao iz našeg ulaza", napisao je čitatelj portala Radiosarajevo.ba (ime poznato redakciji), dalje navodeći kako je upoznat s činjenicom da je samo jedno domaćinstvo dalo potpis iz ove ulice. 

saglasnost_promjena_ulice_dobrinja_RSA.jpg - undefined

Inače, Esad Arnautalić koji je bio stanovnik novogradskog naselja Dobrinja, rođen je 28. februara 1939. godine u Sarajevu, a preminuo je u decembru 2016. godine u 77 godini.

Podsjetimo, Arnautalić je bio tvorac festivala zabavne muzike „Vaš šlager sezone“, inicijator formiranja Muzičke produkcije Radio Sarajeva 1962. godine, potpisnik stotina šlagera za odrasle, ali i djecu, te autor velikih muzičkih djela za pozorište, film i televizijske serije („Miris dunja“, „Ovo malo duše“, „Azra“, “Savršeni krug“).

Autor je europskog evergrina „Kud plovi ovaj brod“, kojeg je 1970. godine pjevan na Opatijskom festivalu.

Najpoznatiji je bio po tome što je jedan od osnivača najpopularnije sarajevske i jedne od najpopularnijih jugoslovenskih pop-rok grupa Indexa. Eso Arnautalić je dirigovao i na tri takmičenja za pjesmu Eurovizije.

Dobitnik je prestižne nagrade Davorin za životno djelo.
U septembru prošle godine u sarajevskom naselju Dobrinja, na Trgu branilaca Dobrinje postavljena je klupa posvećena ovom velikom maestru, a sada će i jedna ulica u Novom Gradu nositi njegovo ime.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije