Stranke traže referendum: Dvorani na Grbavici dati ime po Goranu Čengiću

Radiosarajevo.ba
Stranke traže referendum: Dvorani na Grbavici dati ime po Goranu Čengiću

Naša stranka, Socijaldemokratska partija BiH, Demokratska fronta i Građanski savez uputili su prema Općinskom vijeću Općine Novo Sarajevo Prijedlog odluke o raspisivanju referenduma za preimenovanje naziva Sportske dvorane „Novo Sarajevo“ u Sportsku dvoranu „Goran Čengić“.

Pitanje na koje bi građani trebali odgovoriti je: Da li ste saglasni s tim da se Sportska dvorana 'Novo Sarajevo' preimenuje u Sportsku dvoranu 'Goran Čengić'?

Predviđeni datum održavanja referenduma je 26. novembar 2017.

"Da li će do referenduma doći, zavisit će od vijećnika koji će na prvoj narednoj sjednici odlučivati o tome da li su za održavanje referenduma. Prethodno, ovo pitanje mora biti uvršteno na dnevni red, o čemu će se odlučivati u ponedjeljak. Smatramo da je važno skinuti hipoteku s građana općine Novo Sarajevo kako nisu za afirmaciju pravih vrijednosti u svojoj lokalnoj zajednici te da su javne rasprave o imenovanju dvorane bile održane pro forme, tako da većina građana za njih nije ni znala, asopćeno je iz Naše stranke.

Referendum je jedini pravi način da zaista svi dobiju priliku da kažu mišljenje o ovom problemu koji je ustalasao javnost ne samo u općini Novo Sarajevo i gradu Sarajevu nego daleko šire, napominju iz ove stranke.

"Dati bilo kojem drugom objektu ime Gorana Čengića, a takve inicijative postoje, nakon što je propuštena prilika da se dvorani da ime po njemu, znači jeftino sticanje političkih poena i ponovno uključivanje Goranove porodice u proživljavanje traume njegovog gubitka", saopćeno je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije