"Sarajevo se nije odužilo Goranu Čengiću kako to i priliči"

Fena
"Sarajevo se nije odužilo Goranu Čengiću kako to i priliči"
Potpredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović posjetio je Gradsko groblje Bare u Sarajevu i polaganjem cvijeća odao počast Goranu Čengiću koji je nastradao u junu 1992. godine u naselju Grbavica pokušavajući zaštititi komšiju Husniju.

Sastao se i sa sinom pokojnog Gorana Vladimirom, koji je imao četiri godine kada mu je otac ubijen, saopćeno je danas iz Kabineta potpredsjednika Dunovića.

"Goran Čengić istinski je heroj Sarajeva", istaknuo je Dunović naglašavajući da se Sarajevo ipak nije odužilo njegovom imenu i djelu kako to i priliči.

Sramotnim je nazvao odbijanje inicijative da se sportska dvorana u naselju Grbavica nazove njegovim imenom, jer Dunović smatra da bi to bilo najmanje što se moglo učiniti za njega.

"Goran je dao ono najvrednije što ima za ljudskost, dao je život da spasi drugi, ali nažalost i on i njegov komšija su nastradali", kazao je Dunović.

Napomenuo je i da je obaveza govoriti o Goranu, Srđanu Aleksiću i drugim ljudima koji su se međusobno pomagali tokom proteklog rata, jer njihova djela se ne smiju zaboraviti, a nove generacije su obavezne da znaju šta su uradili.

Potpredsjednik Dunović posjetio je s Vladimirom i njegovu baku, Goranovu majku Natašu, koja je zahvalila na podršci i što ne dozvoljava da priča o njenom Goranu bude zaboravljena.

Natašu je danas posjetio i Jovan Divjak, koji je kao i potpredsjednik Dunović došao iskazati podršku djelu Gorana Čengića, a podržan je i prijedlog Kabineta potpredsjednika FBiH da u skorijoj budućnosti okupi ljude sličnog iskustva na jednom mjestu da bi ispričali životne priče novim generacijama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije