KS / Gerontološki centar dobio kontejner za presvlačenje i dezinfekciju opreme radnika

28. 03. 2020. u 13:18:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 47

Štab civilne zaštite Općine Novi Grad Sarajevo zajedno sa Službom civilne zaštite, svakodnevno provodi mjere i aktivnosti prevencije širenja COVID-19, a jedna od mjera je i zaštita najosjetljivije kategorije stanovništva, starih i iznemoglih osoba smještenih u Gerontološkom centru u Nedžarićima, saopćeno je iz ove lokalne zajednice.

Ovoj ustanovi, Civilna zaštita isporučila je kontejner za presvlačenje i dezinfekciju odjeće zaposlenika. Kontejner ima, kako je navedeno, dovoljno prostora za presvlačenje, tako da će svi zaposlenici Centra prilikom svakog dolaska i odlaska s posla, moći radnu odjeću ostaviti na jednoj od polica, koje će se svakodnevno dezinficirati. Time će se zaposlenicima omogućiti da prije ulaska i kontakta sa korisnicima, obuku čistu i dezinficiranu opremu. Na taj način pokušava se spriječiti unošenje virusa u same prostorije Gerontološkog centra.

Uzimajući u obzir informacije iz Italije i Francuske, koje govore da su starački domovi najugroženija mjesta kada je u pitanju novi soj koronavirusa, na ovaj način pokušava se Gerontološki centar zaštititi, jer su stare i iznemogle osobe sa već narušenim zdravljem, najranjivija kategorija stanovništva.

Kontejner za Gerontološki centar u Sarajevu - undefined

Foto: Općina Novi Grad: Kontejner za Gerontološki centar u Sarajevu

Komandant Štaba civilne zaštite, načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić kazao je da je u Gerontološkom centru, koji se nalazi na prostoru Novog Grada smješteno oko 350 starih i iznemoglih osoba.

"Procjenili smo na sjednici Štaba civilne zaštite, da je potrebno izvršiti sve moguće mjere kako bi se taj objekat zaštitio, a ranije smo od ove ustanove imali zahtjeve za pomoć, jer su se, na neki način, osjećali ostavljenim od svih. Nisu imali organiziran prevoz za radnike i nisu tretirani kao zdravstvena ustanova, iako znamo da oni to u velikoj mjeri jesu. Civilna zaštita je organizirala prevoz za uposlenike Gerontološkog centra, koji nemaju drugi način da dođu do posla, a danas je na ulazu u Centar postavljen kontejner za presvlačenje uposlenik"“, rekao je načelnik Efendić, ističući da se aktivnosti nastavljaju dok traje pandemija, a najvažnije je zaštiti zdravlje građana.

Kontejner za Gerontološki centar u Sarajevu - undefined

Foto: Općina Novi Grad: Kontejner za Gerontološki centar u Sarajevu

Melisa Alibašić - Hadžić, direktorica Gerontološkog centra istakla je važnost donacije Civilne zaštite za zaštitu Gerontološkog centra od koronavirusa.

"U kontejneru će se svakodnevno vršiti dezinfekcija odjeće i obuće u kojoj uposlenici dolaze na posao. Prilikom dolaska uposlenici će oblačiti opranu, popeglanu i dezinfikovanu odjeću i tek tada će ulaziti u ustanovu, a odlaskom sa posla, u kontejneru će ostavljati odjeću koju su tog dana nosili, kako bi se ona mogla dezinfikovati i pripremiti za naredni dan", kazala je direktorica Alibašić - Hadžić.

Povjerenici u mjesnim zajednicama

Pored navedenog, u sklopu poduzimanja hitnih mjera zaštite starijih i bolesnih osoba, u svim mjesnim zajednicama na području općine Novi Grad uvedeni su povjerenici, koji su od ponedjeljka, 23.3.2020. godine, od devet do 14 sati konstatno na telefonskoj vezi sa građanima koji se javljaju, te prikupljaju podatke o starim osobama kojima je pomoć potrebna. Zadatak povjerenika je i da prikupe spiskove sa imenima ljudi starijih od 65 godina i onima koji iz zdravstvenih razloga ne mogu izlaziti iz svojih kuća, kako bi im se mogla pružiti adekvatna pomoć, saopćeno je iz Općine Novi Grad Sarajevo.

KOMENTARI (1)