Evakuacija sa Sarajevske žičare: Pripadnici FUCZ-a održali vježbu spašavanja

Radiosarajevo.ba
Evakuacija sa Sarajevske žičare: Pripadnici FUCZ-a održali vježbu spašavanja
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Sarajevska žičara
Na lokalitetu Čolina kapa u sarajevskom naselju Jarčedoli danas je održana vježba spašavanja sa žičare uoči sutrašnje svečanog puštanja u rad ovog simbola grada.

U vježbi “Evakuacija sa Sarajevske žičare”,  su učestovali pripadnici FUCZ-a zatima Alpinističkog tima FUP-a, pripadnika Jedinice za podršku MUP-a Kantona Sarajevo i GSS “Trebević”.  

Šestog aprila, na Dan Grada Sarajeva i nakon 26 godina, u funkciju će biti puštena Trebevićka (Sarajevska) žičara, jedan od simbola Sarajeva.

Tokom vježbe pokazana je spremnost učesnika u svim predviđenim i nepredviđenim situacijama u slučaju njenog kvara i zastoja.

 Istaknuto je da je ova vježba održana kako bi bili sigurni svi oni koji odluče automobile i druga prevozna sredstva zamijeniti kabinama žičare iz kojih će uživati u prelijepom pogledu na grad.

"Vrlo su male šanse da ona zakaže, ali svakako trebamo imati i tu mogućnost da odgovorimo na takve stvari. Veoma bitno za samu žičaru je da imamo odgovor u slučaju nekog neželjenog događaja", rekao je direktor FUCZ-a Fahrudin Solak i napominje da su osposobljeni, opremljeni te da posjeduju dobro znanje.

To je, dodaje on, važno i zbog naših sugrađana „da imaju jednu sigurnost, općenito, ako bi se dogodilo nešto neželjeno u smislu zastoja same žičare“.

Solak je istaknuo da je Trebevićka žičara, prije svega, simbol grada Sarajeva, te dodao da ovaj grad to zaslužuje.

"To je veoma bitno za nas same. Nadam se da će zaživjeti cijeli ovaj prostor Trebevića, koji je fenomenalan i samo treba da nešto to pokrene. Možda će ova žičara biti pokretač za cijeli Trebević, da se uključi možda i neka ski-staza, da se aktivira i bob-staza. Uglavnom, imamo velikih potencijala i želim svu sreću, prije svega, rukovodstvu samog Grada, a i svima koji su učestvovali u ovom projektu ", kazao je Solak.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije