Efendić najavio: Rekonstrukcija ulice Adema Buće spriječit će pojavu klizišta

2
Radiosarajevo.ba
Efendić najavio: Rekonstrukcija ulice Adema Buće spriječit će pojavu klizišta
Općina Novi Grad / Kovač, Efendić i Hodžić

Sanacija i rekonstrukcija dijela ulice Adema Buće dužine oko jednog kilometra, koja je zbog nepostojanja infrastrukture za odvodnju, izostavljena prilikom rekonstrukcije ove ulice koja je rađena 2014. godine, počet će vrlo brzo.

Ozvaničeno je to 29. aprila potpisivanjem ugovora za dovršetak rekonstrukcije te saobraćajnice, kojeg su potpisali načelnik Općine Novi Grad Semir Efendić, direktor Direkcije za puteve KS Salmir Kovač i direktorica firme „Orman“ Bedrija Hodžić.

Uslovi za rekonstrukciju saobraćajnice stekli su se nakon što je Općina Novi Grad prošle godine završila sistem separatne kanalizacije u ulici Smaila Šikala, na koji će se moći priključiti odvodnja sa ulice Adema Buće

„Više je razloga zbog kojih je značajno da se i ovaj dio ulice Adema Buće rekonstruira, to je cesta kojom se odvija javni gradski prevoz, zatim odvoz smeća prema gradskoj deponiji, a s druge strane rješevanje odvodnje važno je zbog sprečavanja pojave klizišta, jer se radi o strmom i gusto naseljenom području, gdje smo do sada imali i određena klizišta i pojačan rizik od njihove pojave. Samom rekonstrukcijom i rješevanjem odvodnje na ovom prostoru bit će riješeno i pitanje pojave klizišta“, izjavio je načelnik Efendić.

Izrazio je zadovoljstvo da se došlo do faze realizacije da se kompletira cijela ulica Adema Buće, istakavši da je dio koji je urađen ranije u dosta dobrom stanju, izuzev jednog broja šahtova, koji će kroz ovaj projekat biti zamijenjeni.

Direktor Kovač istakao je dobru saradnju sa Općinom Novi Grad koja je insistirala na realizaciji ovog projekta i odradila najveći dio posla u pripremi za njegovu realizaciju.

„Došli smo na završni dio, kada se počinje sa radovima nakon što su riješeni svi problemi prije toga. Vrijednost radova je nešto veća od milion konvertibilnih maraka, a radi se ukupna dužina trase od 950 metara, širina kolovoznih traka po tri metra, sa lijeve strane ceste radit će se i pješačka staza širine 1,6 metara. Zahvaljujemo se Općini na sradanji i nadamo se da ćemo ovim tempom nastaviti raditi i u narednom periodu“, rekao je Kovač.

Gospođa Bedrija Hodžić istakla je da je sporazumom predviđen rok za završetak radova od 180 dana, ali s obzirom na to da firma u posao ulazi sa dobrom pripremom, ističe da očekuje da će projekat biti završen za 160 dana.

„Obzirom da poznajemo tu trasu, ja ću kazati da je vrlo zahtjevna i teška za rad zbog puno instalacija, a postoji mogućnost klizišta, međutim, nadam se da ćemo uz pomoć Općine i Direkcije, koju uvijek imamo, radove završiti na vrijeme i kvalitetno“, rekla je gospođa Hodžić.

Projekat rekonstrukcije saobraćajnice u ulici Adema Buće obuhvata i izgradnju potpornih zidova, drenaža, odvodnje, kao i saobraćajne signalizacije.

Nakon što je sam projekat izrađen, pribavljena građevinska dozvola, potpisam okvirni sporazum između Općine i Direkcije, te ugovor o izvođenju radova i izabran nadzor na izvođenjem radova, radovi na sanaciji i rekonstrukciji saobraćajnice trebali bi početi vrlo brzo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije