Semir Efendić: Počnimo raditi za BiH, neću vas iznevjeriti

10
Radiosarajevo.ba
Semir Efendić: Počnimo raditi za BiH, neću vas iznevjeriti
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Semir Efendić

Semir Efendić, vršioc dužnosti predsjednika Stranke za Bosnu i Bosnu i Hercegovinu, obratio se javnosti danas na konferenciji za novinare u Sarajevu.

"Prihvatio sam ponudu od Predsjedništva SBiH sa željom da predanim i vrijendim radom izgradimo dogovornu, demokratsku i modernu političku partiju. Ona treba svim građanima BiH. bez obzira na veliki broj političkih stranaka, mislim d ajedna takva najviše nedostaje"; rekao je Efendić.

Zahvalio se predstavnicima stranke na ukazanom povjerneju.

"Nadam se da ćemo prikupiti dovoljan broj ljudi da radimo na ovom zadatku. Dvije su stvari koje želim istaći. Prvo je program stranke - SBiH jer danas imamo duboku krizu u državi u svim dijelovima sistema. Ta kriza je uzrokovan anajprije iz političkih stranaka i uvjeren sam da se može riješiti samo iz pravca političkih stranaka. Politička partija ili izrak volje naroda mora da vodi u rješenju problema. Mislim da imamo svega više od rada institucija, a politička scena je preopterećena temama koje ne vode rješenju.", rekao je Efendić.

Poručio kako je dogovor ključan na političkoj sceni.

"Volio bih da se bavimo svakom institucijom. Dugo vremena smo ušli u čorosak i pozivamo da se vratimo na put i da se bavimo državom. Zato sam prihvatio da gradim političku stranku sa svima u BiH koji imaju istu viziju. Dva su principa - prvo je da svi kadrovi rade za opće, a ne svoje dobro i da se to vidi golim okom. Da bude vidljivo, jasno. I drugo - da je ne znam kako dobar i pošten, da je osoba koja nama odgovara i, ako nema rezultata, ne treba biti imenovan za to mjesto", objasnio je Efendić.

Smatra da je dovoljno da se istraje na ovim principima i da su moguće promjene.

"Ja sam istupio iz SDA nakon dugo godina u kojima sam bio marljiv i vrijedan. Trudio sam se da nikoga ne razočaram i tako ću se truditi da ostanem. Kada sam stekao dojam da ne mogu pružiti doprinos u promjenama BiH, odlučio sam se za ovaj korak. Pozivam sve da na ovaj korak gledaju bez predrasuda, nema ništa više. To je potreba u kojoj se nalazi naše društvo i mislim da crpim nadu i uvjerenje da je moguća demorkatska i moderna država. Zadovoljan sam da smo na početku naišli na veliki interes i da ćemo ostvariti interes na zadovoljstvo koje odavno čekamo. Mi smo u krizi koja traje godinama i treba nam jedna vrsta reseta i nadam se da će SBiH predložiti politički dogovor", napomenuo je Efendić.

Podsjetio je da je podršku ove stranke već ranije imao.

"Poručujem svima i članovima SDA i koji nisu bili da ih neću razočarati i glavni zadatak je da ne iznevjerim povjerenje ljudi", zaključio je Efendić.

Muhidin Alić, predsjednik glavnog odbora SBiH pristunima je rekao da je ovo bila jedinstvena odluka.

"Očigledno je koliko malo SBiH ima na sceni. Donijeli smo jedinstvenu odluku da na čelo stranke dođe mlad obrazovan, jedan od najperspektivnihih političara. Želio bih najaviti povratak na političku scenu BiH jer je jedina stranka koja je potrebna BiH i želim pozvati sve građane kojima je jedinstvena BiH u srcu da se pridruže", rekao je Alić.

Salem Halilović, predstavnik SBiH imao je posebnu poruku.

"Danas svjedočimo pozitivnom presedanu BiH. Postavljen je puni koncezus da e postigne ovakav potez. Odlučili smo da moramo poduzeti korake na vraćanje scene stranke na političku scenu BiH", rekao je Halilović.

Presedan je, kako kaže, u toj grupi bio i Amer Jerglagić kada se donosila ova odluka.

"Obično se dešava u drugim strankama da u ovom situaciji dođe do razilaženja. Ove dvije energije, bez obzira na izborni rezultat, s obzirom na imidž i energiju i znanje te mladost koju posjeduje Efendić - da je to dobitna kombinacija za političku scenu u BiH. Građani će naredne godine na sceni vidjeti ozbiljnu političku stranku koja kreće u novu političku eru", rekao je Halilić.

Poručio je kako je zadovoljan jer će Efendić biti dio ove stranke.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (10)

/ Povezano

/ Najnovije