Antifašisti se okupili kod Sebilja: Nastavit ćemo se boriti protiv podjela

F. Z.
Antifašisti se okupili kod Sebilja: Nastavit ćemo se boriti protiv podjela
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Antifašisti u Sarajevu

U organizaciji Socijaldemokratske partije BiH danas se u Sarajevu održava Drugi marš antifašista. Ovaj marš organizuje SDP u saradnji sa Savezom antifašističkih boraca narodno-oslobodilačke borbe BiH.

Brojni antifašisti okupili su se ispred Sebilja gdje se formira kolona Marša. Učesnicima će se na Trgu Oslobođenja u 10.30 obratiti predsjednika SABNOR-a BiH Bakir Nakaš i predsjednik SDP-a BiH Nermin Nikšić.

Nadžija Kos, jedna od učesnica Marša izjavila je za Radiosarajevo da ovaj dan za nju znači jednakost, solidarnost, ljubav među narodima.

"Uvijek smo se borili protiv podjela, za slobodu čovjeka", kazala je ona.

Muhamed Dupovac iz Udruženja antifašista iz Hadžića rekao je za Radiosarajevo.ba da je ovo dan kada su fašisti položili oružje 1945.

"Mi i danas imamo buđenje takvih ideja i ja sam došao da se borim protiv toga", kazao je on.

Potom Marš kreće prema Vječnoj vatri gdje će učesnici položiti cvijeće i vijence te time odati počast vojnim i civilnim žrtvama Drugog svjetskog rata u Sarajevu. 

Učesnici Marša će odati i počast ubijenoj djeci Sarajeva u proteklom ratu kod Spomenika ubijenoj djeci Sarajeva gdje će isto položiti cvijeće i vijence.  Odatle se kreću ka Kampusu i spomeniku Josipa Broza Tita, gdje se očekuje obraćanje zvaničnika.

„Marš antifašista u Sarajevu prilika je da pokažemo svima da ljude u ovoj zemlji zanima budućnost, jer nju možemo mijenjati i učiniti boljom. Prošlost je takva kakva jeste i šta god o njoj rekli ne možemo je promijeniti i napraviti boljom. Ipak i u takvoj prošlosti imamo puno svijetlih primjera iz kojih možemo učiti. Pobjeda nad fašizmom sigurno je jedan od takvih primjera. Zato pozivam sve ljude iz cijele BiH da dođu sutra u Sarajevo, da zajedno pošaljemo poruku da je antifašizam trajno opredjeljenje ljudi u našoj zemlji i da na tim temeljima gradimo društvo za sve nas“, rekao je jučer u Banjoj Luci Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a BiH.   

Predsjednik SDP-a Nikšić je u svom govoru u Banjoj Luci naglasio da je puno onih u BiH koji danas nastoje politički profitirati na stalnom dizanju tenzija i stvaranju podjela među ljudima, te da je ovaj Marš prilika da se pokaže zajedništvo i da svi moraju raditi protiv tih podjela i tenzija. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije