Dogs Trust uručio vrijednu donaciju Veterinarskom fakultetu

Radiosarajevo.ba
Dogs Trust uručio vrijednu donaciju Veterinarskom fakultetu
/ Foto: Dugs Trust
Preko devedeset hiljada KM uručeno je Veterinarskom fakultetu s ciljem podizanja kapaciteta veterinarske struke i unapređenja dobrobiti životinja

Fondacija Dogs Trust je u okviru svoje cjelokupne podrške dosljednoj provedbi Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH i trajnom, efikasnom i humanom rješenju problema pasa lutalica dodijelila Veterinarskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu donaciju u iznosu od 91,242.57 KM/ 46,722.79 EUR.

Ceremonija uručenja donacije bila je upriličena u utorak, 17.5.2016. godine na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Izvršni direktor Fondacije, g. Adrian Burder, je ovom prilikom Dekanu Veterinarskog fakulteta, g. Nihadu Fejziću uručio simbolični vaučer u vrijednosti donacije, nakon čega je presijecanjem vrpce obilježen početak rada novih prostorija.

Od sredstava donacije obnovljena je Soba za izolaciju pacijenata, izgrađena dodatna Soba za post-operativnu njegu pacijenata, nabavljena oprema za sterilizaciju hirurških instrumenata koja će proces sterilizacije skratiti sa 3 sata na 45 minuta, nova vaga za pse, 16 novih kaveza od nehrđajućeg čelika za Sobu za izolaciju i Sobu za postoperativnu njegu pacijenata, elementi za skladištenje u Sobi za postoperativnu njegu, te je obnovljen sanitarni čvora za osoblje Fakulteta.

Ovim unapređenjima se konkretno postiže sprečavanje zaraze putem odvajanja potencijalno zaraženih od zdravih životinja, zatim unapređenje procesa oporavka i postoperativne njege pacijenata, unapređenje procesa obuke veterinara, te podizanje standarda edukacije i kapaciteta veterinarske struke koja je od izuzetne važnosti za provedbu Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja u BiH i uspostavu Sistema za upravljanje populacijom pasa za trajno i održivo rješavanje problema pasa lutalica, saopćeno je iz Dogs Trusta.

Ceremoniji uručenja donacije prisustvovali su premijer KS Elmedin Konaković i britanski ambasador Edward Ferguson.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije