Dogs Trust BiH: Važno je sterilisati vlasničke pse

Radiosarajevo.ba
Dogs Trust BiH: Važno je sterilisati vlasničke pse

Fondacija Dogs Trust, najveća dobrotvorna fondacija za pse, čije je sjedište u Velikoj Britaniji, obilježila je danas u Sarajevu godišnjicu djelovanja u Bosni i Hercegovini.

Dogs Trust u BiH provodi petogodišnji program vrijedan pet miliona eura.

Kao razloge što je za primjenu odabrala baš našu zemlju, ističe prevashodno da BiH ima kvalitetan i sistemski državni Zakon o zaštiti i dobrobiti životinja iz 2009. godine, evropski orijentiran. Drugi jednako važan razlog je bila potreba da u našoj zemlji bude osigurana potrebna infrastruktura za uspješnu primjenu Zakona.

Dosad su u projektu sterilizirana 3.173 psa i 1.666 sati je posvećeno obuci veterinara i veterinarskih tehničara.

"Jedna od prvih stvari koje smo realizirali na početku projekta je obnova Klinike za hirurgiju na Veterinarskom fakultetu u Sarajevu. Ovaj projekt je bio osnov za naš naredni, jednako važan program edukacije veterinara i veterinarskih tehničara, koju provodimo u saradnji s fakultetom", rekao je na svečanosti obilježavanja godišnjice Fondacije projekt menadžer Anel Bećirović.

U Sarajevu je u toku edukacija još jedne grupe veterinara, uz pomoć vrhunskih britanskih stručnjaka, za najnovije tehnike hirurške sterilizacije pasa, kako bi samostalni hirurški timovi širom zemlje, u okviru masovne sterilizacije pasa, mogli izvesti zahvate po najvišim standardima ove struke na životinjama koje imaju vlasnike i na uličnim psima.

Dogs Trust je u prošloj godni pokrenuo program edukacije školske djece, prvo u Sarajevskom kantonu, a zatim šire, učeći ih odgovornom ponašanju prema njihovim ljubimcima i tome kako da budu sigurni u blizini životinja.

Anel Bećiroivić ističe da je broj incidenata drastično manji tamo gdje je provedena ovakva edukacija.

O važnosti sterilizacije vlasničkih pasa

Ovog ljeta provedena je najmasovnije i najbolje organizirana sterilizacija vlasničkih i uličnih pasa, ikada provedena na Balkanu, ističu iz Dogs Trusta.

Program je nastavljen jer su u Fondaciji uvjereni da je steriliziranje životinja koje imaju vlasnike jedan od osnovnih načina prevencije rasta broja napuštenih pasa na ulicama.

"Skoro svi ulični psi su napušteni i nesterilizirani vlasnički psi ili njihovi kučići. Svjesni smo i tereta koji sterilizacija vlasničkih pasa može imati na budžet vlasnika, pa će i naša naredna akcija osigurati besplatnu sterilizaciju za sve vlasničke pse. Tvrdimo, na osnovu iskustva sticanog više od 120 godina, da je ovo najvažniji korak u uspostavljanju sistema koji osigurava dugoročan i stabilan sistem upravljanja brojem pasa u BiH", rekao je Bećirović.

Pozvao je lokalne nevladine organizacije da se pridruže Fondaciji dovodeći socijalizirane ulične pse koji imaju hranitelje jer će troškove sterilizacije i takvih pasa snositi Dogs Trust.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije