Dogs Trust BiH: Broj pasa lutalica u Sarajevu stagnira

Radiosarajevo.ba
Dogs Trust BiH: Broj pasa lutalica u Sarajevu stagnira

Broj pasa lutalica u Sarajevu pokazuje stagnaciju po prvi put. Ovo je rezultat istraživanja broja pasa na ulicama koje je nedavno sprovedeno za potrebe Dogs Trust BH.

Istraživanje je obuhvatilo 100 lokacija u četiri gradske općine. Svaka lokacija bila je 200mx200m u promjeru. Osam timova dobrovoljaca sa Veterinarskog fakulteta u Sarajevu, zajedno sa članovima Dogs Trust tima učestvovalo je u istraživanju.

Na ukupno 100 lokacija, identifikovan je 761 pas. Od ovog broja, sa ušnom markicom, odnosno sterilisano je 32 posto pasa.

"Ova brojka predstavlja rezultat svih akcija sterizacije koje su u se provele u Sarajevu u toku prošle godine, a ne samo pse koji su sterilisani tokom kampanje Dogs Trusts ovog ljeta", navodi se u saopštenju organizacije Dogs Trust BiH.

Analiza otkivenih pasa pokazala je da 38 posto njih ima normalne pokazatelje uhranjenosti, dok je 13 posto bilo neuhranjeno ili mršavo.

Procjena ponašanja pasa pokazala je agresivnost kod 2 posto pasa, dok je 12 posto pokazivalo strah ili pobjeglo.

Kada je u pitanju starost, 16 posto pasa su štenad. Analiza takođe pokazuje da u navedenom broju, dvije trećine pasa su mužjaci.

Dogs Trust se nada da će te brojke biti od koristi lokalnim vlastima u Sarajevu za implementaciju zakona o zastiti i dobrobiti životinja i spreman je da pomogne vlastima na svim nivoima ukoliko se odluče za provedbu postojećeg Zakona u cjelosti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije