Formirana komisija za procjenu stanja dječijih igrališta, a ne za održavanje

Semra Džaferović
Formirana komisija za procjenu stanja dječijih igrališta, a ne za održavanje
/ Ilustracija
Javni prostor u glavnom gradu BiH mnogima je kao tuđe dvorište.

Često je na meti vandala što ne predstavlja samo ruglo grada. Uništena dječija igrališta nažalost rezultirala su i tragedijama. 

Slučaj dječaka Saliha Pačariza koji je smrtno stradao prošle godine kada je na njega pala konstrukcija gola na igralištu na Dobrinji pokrenuo je brojna pitanja o sigurnosti dječijih igrališta.

Vlada Kantona Sarajevo je u junu ove godine izdala Uredbu o uređivanju i održavanju zelenih i rekreativnih površina u Kantonu Sarajevo. 

"Uredbom, koju je u junu ove godine donijela Vlada Kantona Sarajevo, na precizniji i konkretniji način definirano je da su javne zelene površine u Kantonu Sarajevo u vlasništvu Kantona Sarajevo, Grada Sarajevo i kantonalnih općina na kojima se nalaze. Poduzeće 'Park' je komunalno poduzeće nadležno za održavanje javnih zelenih površina", potvrdila je za Radiosarajevo.ba Aldijana Hamza iz Press službe KJKP Parka.

"Jasno je definirana procedura preuzimanja postojećih dječijih i sportskih igrališta na održavanje. Uredbom je definirano da ih nadležno komunalno poduzeće preuzima na održavanje nakon provedene procedure, koja podrazumijeva utvrđivanje stanja ispravnosti i mogućnosti korištenja, uklanjanja ili stavljanja u funkciju postojećeg mobilijara, te postavljanja novog. Navedeno znači da postojeća dječija i sportska igrališta moraju biti dovedena u stanje ispravnosti, funkcionalnosti i pune sigurnosti, te tek kao takva predata u nadležnom komunalnom poduzeću na održavanje. Također je naznačeno da se postavljanje novih sprava i rekvizita izvodi u skladu s finansijskim mogućnostima općina", navedeno je iz KJKP Parka.

KJKP Park je odmah po stupanju na snagu donesene Uredbe formirao ekipu koja je na raspolaganju svim općinama kao vlasniku javnih zelenih površina. Osnovni zadatak njihove ekipe jeste da kao predstavnici „Parka“ učestvuju u radu Komisije za procjenu stanja postojećih dječijih i sportskih igrališta, a ne za održavanje, potvrđeno je za Radiosarajevo.ba.

"Naša ekipa do sada je učestvovala u radu Komisije u dvije općine, i to Novog Grada i Ilidže", navela je Hamza. 

Kada su u pitanju dječija igrališta koja se tek grade ili trebaju izgraditi, ona moraju biti izgrađena u skladu s važećim standardima, navedeno je u Uredbi. 

"Time je jasno precizirano da nadležno komunalno poduzeće na održavanje novoizgrađeno igralište preuzima tek po izgradnji i osiguranju cjelokupne investiciono-tehničke dokumentacije", rekli su iz KJKP Parka.

Uredbom je također definirano da će novac za održavanje dječijih i sportskih igrališta biti osiguran u okviru sredstava za održavanje javnih zelenih površina u Budžetu KS-a, što znači da će ta sredstva biti stavljena na raspolaganje poduzeću Park tek po preuzimanju nadležnosti održavanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije