Direktor ZOI '84 o radu preduzeća: Od EYOF-a nam ostao samo dug

Radiosarajevo.ba
Direktor ZOI '84 o radu preduzeća: Od EYOF-a nam ostao samo dug
Foto: Admir Kuburović / Radiosarajevo.ba / Kenan Magoda

Kantonalno javno preduzeće (KJP) ZOI'84 u proteklom periodu oštećeno je za višemilionski iznos, jer je novac završavaoi na privatnim, umjesto na računima preduzeća. Kazao je to danas u Sarajevu direktor ZOI’84 Kenan Magoda, na konferenciji za novinare o kriminalu u ovoj kompaniji u prethodnim godinama, piše novinska agencija Patria.

"Poznato je da je biznis kod ZOI-ja Ski centar Bjelašnica i da osnovni prihod treba biti od ski karata. Jedan od glavnih profitnih centara trebao bi dolaziti od karata. Zamislite da u skijaškoj sezoni, koja traje četiri mjeseca, nestane 5.760 karata", dodao je Magoda i napomenuo da su najveće malverzacije i bile u segmentu najvećih prihoda. 

Čelnici otkrili kakvo je stanje u preduzećima ZOI '84, Sarajevo šume...

Magoda navodi da je Uprava za indirektno oporezivanje (UIO) analizirala situaciju i utvrdila da su karte izdate, ali da ih nema u prihodovnoj strani.

"To stvara milionsku štetu preduzeću i mislim da neko mora odgovarati zato. I sindikat je sugerisao je na određene radnje, ali ništa se nije poduzimalo. Ja sam Uredu za borbu protiv korupcije i upravljanje kvalitetom poslao jedan dopis, gdje sam uočio određene nezakonite radnje", rekao je Magoda. 

Kako kaže, nezakonitosti su utvrđene na sanaciji stadiona za brzo klizanje, rekonstrukciji akumulacije na Bjelašnicim, projekat vertikalnog transporta i sistem ozniženja, te četverosjed.

Kenan Magoda preuzeo dužnost direktora ZOI '84

"Osim karata, ustanovljeno je da je osim dvije i po tone nafte, nestalo i 3,5 tona lož ulja. Produkt ovoga što pričam je kazana koju će UIO izreći ZOI'84 i koja će biti veća od 50.000 maraka. Također, i kriminal u dvorani Zetra ne smijemo zanemariti. SDA-u je dvorana Zetra data za 2.000 maraka, a Univerzitetu u Sarajevu za 20.000 maraka", navodi Magoda.

Magoda smatra i da nema logike da Olimpijski centar Jahorina ima prihod od ski karata više od sedam miliona maraka, Trebevićka žićara 1,2 miliona, a Bjelašnica samo 1,6 miliona.

Kako kaže i pored teške situacije uspjeli su pokrenuti realizaciju određenih projekata. 

Radit će, navodi Magoda, rasvjetu i osnježenje staze 'Kolijevka', zatvoriti izlaznu stanicu šesterosjeda čime će osigurati njegovo sigurno funkcionisanje.

Magoda kaže da je preduzeću od EYOF-a ostao samo akumulirani dug prema 'Elektroprivredi Bosne i Hercegovine'.

"Na sedmičnom nivou tražimo prolongiranje duga i nešti plaćamo. Nisam vidio neki prihod od EYOF-a. Kupili su dva ratracka, ali oni nisu funkcionalni. Još nisam vidio novi sistem ploha za klizanje", zaključio je Magoda. 

Prema riječima sindikalista i radnika, koje smo zatekli u Zetri, kažu da imaju povjerenje u novog direktora, ali da ih zanima zbog čega je na projektima ostavio ljude koje je zaposlila prethodna uprava, navodi novinska agencija Patria.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije