Skandalozno / BiH ostala bez Europskog kupa u skijanju zbog propusta tokom EYOF-a

05. 06. 2019. u 09:30:00 A. S.

Shares: 829

Olimpijski centar Jahorina saopćio je da je kandidatura ovog centra za organizaciju Europskog kupa u alpskom skijanju odgođena za godinu zbog propusta Skijaškog saveza Bosne i Hercegovine.

Kao glavni razlog odgađanja ovog veoma bitnog takmičenja kako za Jahorinu, tako i za cijelu BiH, naveden je propust u mjerenju vremena tokom Europskog olimpijskog festivala za mlade (EYOF), što je bila odgovornost Skijaškog saveza BiH. 

Veliki gubitak za Jahorinu i BiH

Portal Radiosarajevo.ba kontaktirao je Dejana Ljevnaića, direktora OC Jahorina, koji je govorio o novom skandalu u našem sportu.

„Iako imamo sve preduslove na Jahorini za organizaciju Evropa kupa kandidatura je prolongirana za narednu godinu, nažalost, i to ne našom greškom. Podsjećam da smo u oktobru dobili certifikat o homologaciji ski staza na Jahorini koje su spremne za održavanje takmičenja evropskog i čak svjetskog ranga. Međutim, zbog loše saradnje i grešaka prilikom mjerenja vremena tokom takmičenja EYOF, a od strane Ski saveza BIH, izgubili smo Evropa kup za ovu godinu što je veliki gubitak za Jahorinu, RS, ali i Bosnu i Hercegovinu", kaže Ljevnaić za Radiosarajevo.ba.

Svečana ceremonija zatvaranja EYOF-a - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba: Svečana ceremonija zatvaranja EYOF-a

Na naše pitanje šta su odgovorni iz FIS-a kazali gdje je najveći propust SKI saveza BiH, Ljevnaić kaže:

„Već neko vrijeme sam lično ali i zvanično pokušavao da kontaktiram generalnog sekretara gospođu Jelenu Dojčinović, upravo zbog predstavljanja na FIS konferenciji i zbog planova za realizaciju Evropa kupa. Od Jelene smo tokom prošle sedmice dobili informaciju da će se javiti i izvjestiti nas o nastupu na FIS konferenciji, što se do dana današnjeg nije dogodilo.

Dejan Ljevnaić,  direktor OC Jahorina - undefined

Foto: OC Jahorina: Dejan Ljevnaić,  direktor OC Jahorina

Ljevnaić kaže da finansijska šteta velika.

„Zamislite koliki bi se prihodi slili u BiH od sponzora takmičenja, od Međunarodne skijaške federacije, od promocije i marketinga. Zamislite koliko daleko bi se čulo za Jahorinu u svijetu skijanja koja bi u trenutku Evropa kupa bila centar zbivanja u Evropi. Zamislite sve profesionalne skijaše koji bi probali naše staze, sportske novinare i još toliko toga bih sada mogao nabrajati, ali znate kako se kaže „ne plače se za prolivenim mlijekom“,  gledamo unaprijed i garantujem da ćemo nastaviti raditi temeljno i pažljivo kao do sad i da ćemo u budućnosti biti čak i oprezniji“, dodao je Ljevnaić.

OC Jahorina je oštećen u svakom smislu te riječi, naglašava Ljevnaić.

Bez odgovora iz Skijaškog saveza BiH

„Poražavajuće je da nakon ogromnog uloženog truda, da bismo se uopšte kandidovali za Evropa kup, sada to nismo u mogućnosti realizovati i to opet ponavljam ne greškom ili propustom koji smo mi napravili. Od samog početka radimo planski i obraćamo pažnju na svaku sitnicu i tako ćemo i nastaviti, iako ponekad ne zavisi baš sve od Olimpijskog centra Jahorina.

Ne želimo da vjerujemo da su opstrukcije od strane Saveza BiH namjerne, ali je veoma simptomatično da još nikada od Saveza nismo dobili čak ni izvještaj FIS-a sa EYOF-a, koji je ujedno bio i test za Evropa kup, i  poslije neposrednog ali i zvaničnog obraćanja. Ako želimo da se ponašamo odgovorno prema sredstvima koje nam je dala Vlada Republike Srpske složićete se da moramo uložiti mnogo više zajedničkog truda i napora kako bismo bili domaćini ovog prestižnog takmičenja“, kazao je Ljevnaić za Radiosarajevo.ba.

U nekoliko navrata, da bismo čuli i njihov stav, kontaktirali smo i kancelariju Skijaškog saveza BiH, ali niko nije odgovarao na naše pozive.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA