Deponija izgubila saglasnost za odlaganje životinjskog otpada: Oglasili se iz Rada

S. H.
Deponija izgubila saglasnost za odlaganje životinjskog otpada: Oglasili se iz Rada
Foto: Vlada KS / O sarajevskoj deponiji

Sarajevska gradska deponija izgubila je 3. novembra ove godine saglasnost za devet kompanija koje su proizvođači animalnog otpada i koji se odlagao u tzv. "tijelo" deponije tj. u njene jame-grobnice.

O sarajevskoj deponiji - undefined

Podaci o proizvođačima otpada životinjskog porijekla

"Prije isteka saglasnosti o preuzimanju animalnog otpada, na sjedinici Vlade Kantona Sarajevo održanoj 31. novembra ove godine donesen je zaključak kojim se daje saglasnost KJKP 'RAD' d.o.o. Sarajevo da nastavlja dalje preuzimanje animalnog otpada od generatora sa područja Kantona Sarajevo na period od tri mjeseca.

U naredna 3 mjeseca se očekuje finaliziranje započetih pregovora o konačnom rješavanju animalnog otpada u Kantonu Sarajevo za koje se zadužuje Ministarstvo komunalne privrede i infrastrukture Kantona Sarajevo", rekli su iz KJKP Rad za Radiosarajevo.ba.

"U skladu sa zaključkom Vlade Kantona Sarajevo KJKP 'RAD' d.o.o. Sarajevo je produžio Ugovore na još tri mjeseca sa pravnim licima sa kojima već imamo potpisane Ugovore o preuzimanju animalnog otpada", naveli su nam iz ovog poduzeća.

Podsjećamo, na 143. sjednici Vlade Kantona Sarajevo održanoj 20. septembra ove godine usvojen je i izvještaj Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša o izradi Registra nusproizvoda i otpada životinjskog porijekla u KS. Ministar prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Čedomir Lukić je ovim povodom kazao da je to problem koji treba da se rješava na višem nivou vlasti.

„Tretman otpada životinjskog porijekla je u nadležnosti federalne Vlade i ministarstva, ali mi imamo problem koji je konstatovan kroz Plan upravljanja otpadom kao i Kantonalnim ekološkim akcionim planom. Imamo situaciju u kojoj se dosada ova vrsta otpada odlagala na prostoru deponije komunalnog otpada. Kako problem još uvijek nije riješen na nivou Federacije, mi smo pristupili traženju prelaznih rješenja.

Dogovorili smo interresorno, sa ministarstvima privrede te komunalne privrede i infrastrukture da zajednički djelujemo u ovoj oblasti. Prethodila je izrada Registra ove vrste otpada, u smislu ukupnih količina otpada koje nastaju od životinjskog porijekla kao i evidencija svih generatora ove vrste otpada na osnovu koje smo donijeli zaključak i predložili rješenje u kojem bismo u narednom periodu zajedničkim sredstvima i snagama pristupili izgradnji novih jama i grobnica, kao i ranije, za odlaganje uginulih životinja te obezbijedili vozilo kojim bi se ova vrsta otpada dopremala na prostor Regionalnog centra za upravljanje otpadom“, rekao je ministar Lukić.

Napomenuo je da je uspostavljena komunikacija s preduzećem Alba iz Zeničko-dobojskog kantona koje ima spalionicu za ovu vrstu otpada, manjeg kapaciteta, kako bi ove vrste otpada uputili ka toj spalionici i dio otpada na taj način razriješili. Dodao je i kako se nada skorom rješenju ovog problema za područje cijele Federacije BiH.

Još uvijek se očekuju prijedlozi za rješenje ovog problema nadležnih ministarstava.

"O daljim aktivnostima bit ćete blagovremeno informisani", naveli su za Radiosarajevo.ba iz KJKP Rad.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije