Dan kada je Sarajevo zanijemilo: Prije 11 godina ubijen je Denis Mrnjavac

Radiosarajevo.ba
Dan kada je Sarajevo zanijemilo: Prije 11 godina ubijen je Denis Mrnjavac
Foto: Dženan Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Obilježena godišnjica ubistva Denisa Mrnjavca

Danas, 6. februara, navršava se 11 godina od svirepog ubistva Denisa Mrnjavca.

Povodom tog dana na tramvajskom stajalištu kod Tehničke škole njegova majka Ana Mrnjavac i mnogobrojni prijatelji, Sarajlije i članovi Udruženja Denis Mrnjavac okupili su se i položili cvijeće ispred fotografije Denisa Mrnjavca. 

Tada, 16-godišnjeg dječaka, na brutalan i bezobziran način u tramvaju su kod Tehničke škole ubili Nermin Sikirić, Ademir Lelović i Berin Talić.

Ademir Lelović je dobio 15 godina, a Berin Talić 4 godine zatvora, dok je Armina Milić, majka Ademira Lelovića, oslobođena optužbi za pomaganje počiniteljima nakon ubistva.

Lelović je osuđenom Nerminu Sikiriću dodao nož kojim je Denis Mrnjavac uboden, a prethodno je metalnim bokserom Denisu nanio teške tjelesne povrede u predjelu glave i vrata.

Vrhovni sud Federacije BiH je potvrdio presudu Kantonalnog suda prema kojoj je Ademir Lelović osuđen na 15 godina zatvora, dok je Berinu Taliću kazna povećana sa 4 na 10 godina. Armina Milić oslobođena je optužbi.

Denis Mrnjavac je postao simbol borbe protiv vršnjačkog nasilja u BiH. 

 "Denis je svaki dan prisutan u mom život. Još uvijek vlada nevjerica. Još uvijek ne mogu da prihvatim tu okrutnu stvarnost. Svih ovih 11 godina pitam se zašto, zbog čega? Nikakvog razloga niti povoda nije bilo. Prosto je nevjerovatno i nemoguće da vam iz nikakvog razloga neko oduzme dijete. Ali ne samo dijete, već i čitav smisao za dalji život", rekla je majka ubijenog Denisa, Ana Mrnjavac.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije