Cesta Sarajevo – Goražde: U planu tunel dužine pet kilometara

Cesta Sarajevo – Goražde: U planu tunel dužine pet kilometara
/ Press služba KS
Započete su pripremne aktivnosti za bolje cestovno povezivanje Sarajeva i Goražda što podrazumijeva skraćenje trase s trenutnih 95 na 60 kilometara.

To je sadržaj danas potpisanog Sporazuma o saradnji između Kantona Sarajevo i Bosansko-podrinjskog kantona Goražde, koji su potpisali premijeri Elmedin Konaković i Emir Oković, resorni ministri Mujo Fišo i Meho Mašala, te ovlašteni predstavnik i direktorica direkcija za ceste dvaju kantona Emir Hota i Izeta Jahić.

Ministarstvo saobraćaja Kantona Sarajevo, odnosno Direkcija za puteve, osigurat će finansijsko učešće Kantona Sarajevo u izradi projektne dokumentacije za magistralnu cestu Goražde-Hrenovica-Sarajevo u ukupnom iznosu 500.000 KM. Novac će biti izdvojen u dvije tranše, 250.000 KM u budžetima za ovu i sljedeću godinu.

Konaković je izjavio da je svaki centimetar novog puta vrlo kvalitetna investicija, zbog čega jako puno pažnje posvećuju saobraćajnoj infrastrukturi i realizuju veliki broj projekata.

Oković je rekao da bi time Goražde bilo značajno približeno savremenim saobraćajanim koridorima koji se grade u BiH, čime će se bolje pozicionirati u regiji, te zahvalio Vladi KS što im na ovaj način pomaže.

Po njegovim riječima, procjena je da bi projektna dokumentacija koštala oko milion KM, te rekao da očekuje da će i iz drugih izvora biti osiguran taj iznos, kako bi se moglo krenuti u proceduru raspisivanja javnog poziva za izbor izvođača, odnosno onog ko će je izraditi.

Najavio je da bi se s ovom aktivnošću moglo krenuti najdalje za mjesec dana, te objasnio i da će time biti planirana izgradnja 13,5 kilometara potpuno novog puta u sklopu kojeg je i tunel dužine pet kilometara koji bi, po procjenama, mogli koštati oko 100 miliona KM, saopćeno je iz Press službe KS.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije