Škola u Dobroševićima zvat će se po alimu i piscu Mustafi Busuladžiću

Radiosarajevo.ba
Škola u Dobroševićima zvat će se po alimu i piscu Mustafi Busuladžiću
Općinsko vijeće Općine Novi Grad Sarajevo usvojilo je inicijativu da Osnovna škola u tom naselju nosi naziv po istaknutom alimu, piscu i profesoru Mustafi Busuladžića.

Inicijativa je usvojena na sjednici održanoj 26. maja, a koju je pokrenuo Savjet Mjesne zajednice „Dobroševići“, naveli su iz Press službe Općine Novi Grad.

Školska zgrada u Dobroševićima izgrađena je davne 1957. godine, gdje je formirana četverogodišnja škola koja je nosila naziv „Nikola Tesla“, a 1961. godine formira se osmogodišnja škola koja kao takva djeluje do 1971. godine, kada ulazi u sastav OŠ „Gavrilo Princip“ u Reljevu, koja je porušena tokom rata.

Jedno vrijeme nakon reintegracije djeca sa tog područja pohađala su nastavu u školi u Briješću, pa je nakon toga formirana i područna škola Dobroševići, kao podružnica škole „Behaudin Selmanović“. Nakon osamostaljenja ove škole 2006. godine ostalo je ime podružnice po mjestu gdje se škola nalazi. Obzirom da 12 osnovnih škola na području Novog Grada nose naziv po istaknutim piscima i intelektualcima, Savjet MZ „Dobroševići“ uputio je prijedlog Općinskom vijeću da škola u ovom naselju dobije ime Mustafe Busuladžića.

Mustafa Busuladžić je bio pisac, naučnik i jedan od najistaknutijih bošnjačkih intelektualaca u periodu između dva svjetska rata. Obzirom da se ni danas ne zna za njegov mezar, škola u Dobroševićima će predstavljati mjesto gdje ćemo se sjećati ovog velikog čovjeka, njegovog djela i univerzalinh poruka koje je iza sebe ostavio.

Rahmetli Mustafa Busuladžić, rođen je 1. aprila 1914. godine, u Gorici kod Trebinja. U rodnom mjestu završio je mekteb i osnovnu školu, nakon čega odlazi u Travnik gdje se upisuje u Elči Ibrahim-pašinu (Fevzija) medresu. Poslije jedne ili dvije školske godine odlazi u Sarajevo i upisuje se u Gazi Husrev-begovu medresu u kojoj je maturirao 1936. godine. Te godine upisuje se i na Višu islamsku šerijatsko-teološku školu (VIŠT), gdje je diplomirao 1940. godine. U jesen te godine odlazi u Italiju (Rim) na postdiplomske studije iz orijentalistike. Izvjesno vrijeme bio je spiker na radio-stanici Rim koja je emitovala program na hrvatskom jeziku.

Tada je, također, bio saradnik italijanskih časopisa „Mondo Arabo“ i „Oriento Moderno“. U Italiji je proveo dvije godine, a po povratku biva postavljen za profesora-suplenta u Šerijatskoj gimnaziji u Sarajevu. Honorarno je predavao u Gazi Husrev-begovoj ženskoj medresi, Realnoj gimnaziji i Srednjoj tehničkoj školi.

Mustafa Busuladžić pokazao se kao izuzetno dobar pedagog i metodičar, uspostavljajući prijateljske odnose s učenicima, što je ostavilo dubok trag na sve one kojima je predavao.Pored prosvjetnog i pedagoškog rada mnogo je pisao i prevodio, a govorio je i arapski, truski, njemački, francuski i italijanski jezik. Još kao učenik medrese objavljivao je svoje tekstove u „Islamskom glasu“, „Novom beharu“, „Obzoru“, „El-Hidaji“ i drugim publikacijama. Bio je jedan od najistaknutijih muslimanskih pisaca u BiH. Pisao je radove iz brojnih oblasti: islamske nauke, kulture, književnosti, historije – naročito historije muslimana Bosne i Hercegovine.

Partizanski vojni sud Mustafu Busuladžića je isključivo iz ideoloških razloga i njegovog protivljenja ideologiji komunizma i ateizma osudio na smrt strijeljanjem. Strijeljan je kada je imao samo 31 godinu, u naselju Velešići, a za njegov mezar ni danas se ne zna. Jedna ulica u sarajevskom naselju Breka nosi njegovo ime.

Općina Novi Grad Sarajevo u saradnji sa Ministarstvom za obrazovanje, nauku i mlade KS-a, započela je prije dvije godine izgradnju novog dijela škole u Dobroševićima sa osam učionica, osam kabineta i jednog većeg višenamjenskog prostora. Vrijednost projekta je 2,2 miliona maraka.

Želja pokretača ove inicijative je da se do početka nove školske godine i otvaranja novog dograđenog dijela škole dovrši procedura davanja imena ovoj školi, a o čemu konačnu odluku donosi Skupština Kantona Sarajevo.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije