Burne reakcije građana Sarajeva: "Ovo stanje na Baščaršiji je nesnošljivo"

6
Radiosarajevo.ba
Burne reakcije građana Sarajeva: "Ovo stanje na Baščaršiji je nesnošljivo"
Facebook / Reklamni panoi u historijskoj jezgri grada

U srijedu, 16. oktobra, na društvenim mrežama, građani i građanke Sarajeva na grupi Građanska inicijativa za bolje i ljepše Sarajevo, oglasili su se povodom postavljanja novih reklamnih panoa na lokalitetu općine Stari Grad. 

Naime, kako se navodi u objavi, reklamni panoi su postavljeni na mjestima koji bi trebali predstavljati historijsku jezgru grada, te u komentarima se navodi da "pano stoji uz džamiju iz XVI vijeka". 

"I ovo je moguće!! Al da stvar bude još gora danas su još jedan postavili na minibus stajalištu… ovo je postalo nesnošljivo", kaže građanka Sarajeva Valida Korić-Vilić.

Azem Vllasi: 'Teško Bosni koja mora slušati Dodika, čudi me šutnja zvaničnog Sarajeva'

Azem Vllasi: 'Teško Bosni koja mora slušati Dodika, čudi me šutnja zvaničnog Sarajeva'

Same reklame i panoi sa reklamnim sadržajem mogu predstavljati problematiku koja se tiče zaštite urbanih cjelina, posebno u kontekstu historijskih jezgri grada.

2019. godine, Kantonalni zavod za zaštitu kulturno-historijskog i prirodnog naslijeđa Sarajeva je u pasusu 2.1. Gomilanje reklama u historijskom jezgru grada, elaborirao gdje se na područjima općine Stari Grad, te historijskog jezgra grada Sarajeva, gomila reklamni prostor. 

Na osnovu člana 13. Zakona o principima lokalne samouprave u Federaciji Bosne i Hercegovine, Općinsko vijeće Stari Grad Sarajevo, donijelo je odluku o postavljanju firmi, reklama i drugih sadržaja na građevinama i fasadama i uređenju fasada na području Općine Stari Grad Sarajevo.

U nastavku teksta govori se o uređenju uslova, načina i procedura izdavanja odobrenja za postavljanje reklamnog materijala, koji uključuju i reklamne panoe.

Oglasio se FUCZ: Korito Bistričkog potoka u Sarajevu i dalje zasuto materijalom sa deponije

Oglasio se FUCZ: Korito Bistričkog potoka u Sarajevu i dalje zasuto materijalom sa deponije

U ovom tekstu koji uređuje pitanje reklama na fasadama, donesenog 28. marta 2024. godine, piše da je potrebno tražiti dozvolu za postavljanje istog, te su navedeni uslovi koji se moraju ispuniti.

Na slikama se vidi da je jedan od reklamnih panoa postavljen kod Džamije Muslihudina Čekrekčije, odnosno Čekrekčijine džamije koja je od 2004. godine nacionalni spomenik Bosne i Hercegovine. Odluku je donijela Komisija za očuvanje nacionalnih spomenika Bosne i Hercegovine iste godine.  

Posted by Valida Korić Vilić on Wednesday, October 16, 2024

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije